Gazdaság

Jelentősen élénkítik a hitelpiacot az otthonteremtő támogatások

A kedvezményes lakásépítési áfa, a bővített családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások és az otthonfelújítási program ugyancsak tovább növeli a keresletet

A lakossági hitelpiac remélt növekedésének egyik mozgatórugója a Money.hu szakértői szerint egy olyan várható lakáspiaci élénkülés lehet, amelyben az állami lakásprogram új elemei is szerepet kapnak. A korábban bevezetett konstrukciók hatása továbbra is jelentős.

Jelentősen élénkítik a hitelpiacot az otthonteremtő támogatások
A kibővített állami támogatások további kedvező hatása, hogy a harmadik hullám várhatóan nem befolyásolja érdemben a lakáspiac idei teljesítményét
Fotó: MH/Katona László

Ha az idei évet nézzük (nem vizsgálva a járvány harmadik hullámának időszakát), visszafogott évkezdés jellemezte a lakossági hitelpiacot, amelyben természetesen a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság is szerepet kapott – válaszolták lapunk megkeresésre a Money.hu szakértői. Hozzátették, hogy idén januárban az államilag támogatott lakáshitelek összege több mint hatvan százalékkal, alig több mint hatmilliárd forintra csökkent a tavaly januári majdnem 17 milliárd forintról.

A hitelpiac korábbi teljesítményéről és jövőbeli kilátásairól, benne az államilag támogatott programok szerepéről nemrégiben a jegybank online tájékoztatóján számoltak be, ahol többek között elhangzott, hogy az új hitelfolyósításokat a jegybanki és állami hitelprogramok jelentősen támogatták, stabilizálva a lakossági és a vállalati hitelpiacot, az államilag támogatott programok pedig idén is támaszt nyújtanak a hitelezésnek. Tetten érhető az állami támogatások szerepe is.

A jegybanki tájékoztatóból kiderül még, hogy a lakosság hitelállománya elsősorban a babaváró kölcsönök és a lakáshitelek erőteljes kibocsátásának, valamint a moratórium törlesztéseket visszafogó hatásának köszönhetően növekedett. A lakossági hitelezés bővülését idén az otthonfelújítási támogatás, az otthonfelújítási kölcsön vagy az új lakások ötszázalékos áfája is támogatja.

A lakossági hitelpiac remélt növekedésének egyik mozgatórugója a Money.hu szakértői szerint a várható lakáspiaci élénkülés lehet. Ebben az állami lakásprogram új elemei is szerepet kapnak, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások, illetve az állami otthonfelújítási program is.

Ezt támasztja alá az Ingatlan.com március első felében közzétett elemzése is, amely szerint a harmadik hullám várhatóan nem befolyásolja érdemben a lakáspiac idei teljesítményét. A portál vezető gazdasági szakértője úgy fogalmazott, hogy ez elsősorban az állami lakásprogram idei évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető. A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom