Gazdaság

A kedvezmények a nyaralók piacát is kedvezően érintik

Területenként változik az üdülőt keresők, valamint a nagyvárosokból véglegesen kiköltözők aránya

Országszerte megnőtt az érdeklődés a belföldi nyaralóingatlanok iránt, ennek egyik mozgatórugója a koronavírus-járvány következtében megváltozott pihenési szokások lehetnek, a másik pedig az otthonteremtési támogatások megjelenése.

A klasszikus célpontnak számító Balaton-part és Velencei-tó mellett az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalatai alapján a Balaton-felvidék, a Tisza-tó és Heves megye településein is egyre nagyobb számban tűnnek fel a nyaraló és otthonteremtési célú ingatlant kereső budapesti érdeklődők. Az OTP Ingatlanpont szakértőinek kérdéseink-re adott válaszaiból kiderül, régiónként változik a nyaralót keresők és a véglegesen kiköltözők aránya.

Heves megyében a nyaralót keresők/vásárlók aránya mindenképpen magasabb a kiköltözőknél. A veszprémi lakáspiacon azt tapasztaljuk, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat, a családi házak esetén akár a városban, akár a vidéki településeken is élénkül – a felvehető támogatások hozzájárulnak a jelenlegi keresletnövekedéshez.

Itt most már azok a települések is szóba jönnek, amelyek korábban kevésbé voltak népszerűek.

A Balaton-parti és panorámás, a Balaton-felvidéken a Balatontól pár perc alatt elérhető falvakban, illetve a Művészetek Völgyének falvaiban lévő ingatlanokat keresők több mint fele a fővárosból érkezik. Igényeknek és pénztárcának megfelelő családi házat vásárolnak, amit akár nyaralóként, akár életvitelszerűen, egész évben tudnak használni.

A Tisza-tó környékén jellemzően inkább helyi, környékbeli fiatalok igénylik az otthonteremtési kedvezményeket, de természetesen előfordul, hogy távolabb élők (Budapest stb.) vásárolnak így a Tisza-tó térségében ingatlant.

A szakértői válaszokból kiderül, népszerűnek számít a babaváró kölcsön, csok, de a kedvezményes hiteltermékek is kedveltek. Az eladások körülbelül harminc százalékában vettek igénybe különféle támogatást az elmúlt évben, ez a szám emelkedni látszik. Az ország minden pontjáról érkeznek érdeklődők, vevők, de a nagyvárosokból, Budapest agglomerációjából inkább üdülési szándékkal keresnek Tisza-tavi ingatlant.

A fokozottabb érdeklődés egyfelől betudható a pandémiának, de köszönhető a térségben bekövetkezett fejlesztéseknek és magának a Tisza-tónak is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom