Gazdaság

Gyürk András: Az atomenergia biztonságos és fenntartható energiaforrás

Az úgynevezett taxonómiarendelet keretében először készül egy minden gazdasági ágazaton átívelő uniós lista, amely felsorolja a fenntarthatónak tekintett tevékenységeket. Az atomenergia vonatkozásában az Európai Bizottság (EB) tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre - JRC) külön elemzést készített, melyben a nukleáris energiát biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette - tudatta lapunkhoz eljuttatott keddi közleményében a fideszes Gyürk András.

Gyürk András: Az atomenergia biztonságos és fenntartható energiaforrás
Gyürk András (balra) és Hidvéghi Balázs
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az EB több mint egy éve dolgozik a szigorú környezetvédelmi kritériumrendszer alapján fenntarthatónak minősülő tevékenységek listájának előkészítésén. Ennek kapcsán az atomenergia-ellenes zöld NGO-k nyomására a brüsszeli intézmény tavaly tudományos szolgálatát, a Közös Kutatóközpontot (JRC) bízta meg a nukleáris energia helyzetének elemzésével, emlékeztet Gyürk.

A JRC most elkészült jelentése ilyen módon egy több hónapja tartó vitát zárhat le. A Közös Kutatóközpont tanulmánya megállapítja, hogy az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott környezetvédelmi kritériumoknak. A JRC szerint nincs arra tudományos bizonyíték, hogy a nukleáris energia nagyobb mértékben károsítaná a természetet, mint a megújuló energiaforrások. Az atomenergia környezetbarát technológia, melynek felhasználásával biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni.

„A JRC jelentése egyértelműen megerősíti a magyar kormány klíma- és energiapolitikájának helyességét. Magyarország a közelmúltban több uniós tagállammal, például Franciaországgal közösen az atomenergia alkalmazása mellett érvelt az Európai Bizottságnak. A magyar álláspont szerint a technológiasemlegesség elvét, valamint a tagállamok saját energiamixük meghatározásához való jogát tiszteletben kell tartani, beleértve a nukleáris energiát is. Itt az idő, hogy az Európai Bizottság és a baloldal a Közös Kutatóközpont jelentését tudomásul véve a józan ész és ne elvont ideológiák alapján közelítsen a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez” - mutatott rá közleményében Gyürk András.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom