Gazdaság

Energiadíj-kalkulátor a legkedvezőbb villamosenergia-tarifákért

Az alkalmazás egyetlen kereskedőt sem részesít előnyben, az ajánlatokat részrehajlás­mentesen, a villamos­energia-kereskedők által szolgáltatott főbb objektív paraméterek alapján veti össze

Jelentős megtakarítást is hozhat a cégek számára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiadíj-kalkulátora. A hivatal által kifejlesztett alkalmazás a kereskedői ajánlatok összevetéséhez mindössze a cég éves fogyasztását, valamint a hálózathasználat alapadatait kéri, a kapott találatok pedig tovább szűrhetők és könnyen összevethetők.

Energiadíj-kalkulátor a legkedvezőbb villamosenergia-tarifákért
„A kis és közepes cégek költségeinek jelentős hányadát teszi ki a villamos energiáért fizetett díj, az energiakalkulátor a kereskedő kiválasztásában nyújthat segítséget”
Fotó: MH/Purger Tamás

A kis- és középvállalkozások működési költségeinek jelentős hányadát teszi ki a felhasznált villamos energiáért fizetett díj. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Energiadíj-kalkulátora (EKA) a villamosenergia-kereskedők nem lakossági felhasználók számára nyújtott érvényes ajánlatai között segít egyszerűen és gyorsan eligazodni. A MEKH új alkalmazása segítségével a cégek mostantól egyszerűen összehasonlíthatják a kereskedők aktuális árajánlatait, kiválaszthatják a számukra legkedvezőbbet, amivel akár költségmegtakarítást is elérhetnek.

Tóth Tamás, a MEKH elnökhelyettese az Energiadíj-kalkulátorral kapcsolatban kiemelte, a szakembereik által kifejlesztett alkalmazás egyetlen kereskedőt sem részesít előnyben, az ajánlatokat részrehajlásmentesen, a villamosenergia-kereskedők által szolgáltatott főbb objektív paraméterek alapján hasonlítja össze, ezzel is segítve a nem lakossági fogyasztók tájékozódását.

Az érvényes kereskedői ajánlatok megtekintéséhez mindössze a saját cég éves fogyasztását (ami maximum 100 000 kWh lehet), valamint a hálózathasználat alapadatait kell megadni. A kalkulátor a számításokat követően az aktuális ajánlatokat könnyen áttekinthető listában jeleníti meg, melyek közül a felhasználó akár az ár alapján is kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. A lista – igény szerint – különböző feltételek alapján (például felhasználási időszak, a fizetés vagy az elszámolás módja) is szűrhető.

Tóth Tamás aláhúzta, hogy az egyes kereskedői ajánlatok mérlegelése a felhasználók feladata, ugyanakkor az Energiadíj-kalkulátor üzemeltetője, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelmi szempontból ellenőrzi a kereskedőváltásra vonatkozó jogszabályi követelmények betartását.

Tóth Tamás elmondta még, a kalkulátoron keresztül szerződéskötés, egyedi ajánlatkérés, kereskedőváltás nem kezdeményezhető, a felület kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. Ennél fogva a kalkulátor által közölt információk nem minősülnek a kereskedők egyedi ajánlatának. Az európai uniós tagállamok számára a kereskedők ajánlatait összehasonlító eszköz működtetését egy, a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló uniós irányelv írja elő. Az alkalmazással szemben elvárás egyebek mellett az átláthatóság, a pontos és naprakész tájékoztatás, a függetlenség. Az alkalmazás semmilyen személyes adatot nem ment és nem tárol.

Szűrés több szempont szerint

A találati listában a villamosenergia-kereskedők ajánlatai szűrhetők: az ajánlat típusa, a felhasználási időszak, a fizetés módja, az e-számla, éves elszámolás, illetve havi elszámolás lehetősége, megújuló energia, valamint hűségidő szerint. Egyszerre több feltétel is megjelölhető. A találati lista az ajánlatokat úgy jeleníti meg, hogy azok tartalmazzák az engedélyes nevét, az ajánlat megnevezését és típusát, a felhasználási időszakot, az energiadíjat és a fizetendő összeget. Alapértelmezésként a bruttó összeg nagysága szerint rendeződnek a találatok.

Kereskedőváltás körültekintéssel

Az Energiadíj-kalkulátorban közzétett információk a villamosenergia-kereskedők ajánlataival kapcsolatban tájékoztató funkciót töltenek be. Éppen ezért a kereskedőváltáshoz kellő körültekintést javasol a hivatal. Váltás esetén elsőként a szerződés felmondhatóságáról kell tájékozódni, majd a kalkulátorban beazonosított ajánlat további, pontos és részletes feltételeinek megismerése érdekében célszerű megkeresni a leendő kereskedőt, továbbá tanulmányozni annak üzletszabályzatát. A hivatal álláspontja szerint csak ezen információk birtokában tanácsos dönteni a tényleges váltásról. A körültekintő kereskedőváltást segíti a MEKH honlapján, a Fogyasztóvédelmi kiadványok rovatban található Döntsön megfontoltan! című tájékoztató füzet.

Egyszerűség, áttekinthetőség

Az energiakalkulátor a MEKH honlapjáról az Eka.mekh.hu címen érhető el. A számítás elindításához az éves fogyasztás (kWh/év), a feszültségszint, valamint az ellátás típusának megadása szükséges. A megadható maximum érték az éves fogyasztás esetében 100 000 kWh/év, a lekötött teljesítménynél 10 000 kW, a meddő energia esetében 100 000 kVArh/év.

A számítás módja

A kalkulátor – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a felhasználók becsült, várható éves fogyasztásának ismeretében számolja ki, hogy az adott kereskedelmi ajánlat szerinti villamosenergia-vásárlás mekkora összegű éves ellenérték megfizetésével járhat együtt. Az alkalmazás által kiszámolt éves fizetendő bruttó összeg a felhasználó által megadott becsült éves fogyasztáshoz igazodik.

Árcsökkentő tényező, ha egy cég megújuló energiaforrást is használ
Árcsökkentő tényező, ha egy cég megújuló energiaforrást is használ
Fotó: MH/Purger Tamás

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom