Gazdaság

A magyar mezőgazdaság és a borágazat készül az éghajlatváltozás kihívásaira

Átalakulhatnak az erőviszonyok

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozásnak a magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról.

A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban,
illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a rendezvényen kifejtette: az átlaghőmérséklet jól kimutathatóan emelkedik a Földön, 2050-ig hazánkban is további 1,5–2 Celsius-fokos növekedéssel számolhatunk a legvalószínűbb klímamodellek alapján.

Európa mediterrán térségében egyre nagyobb kihívást jelent a mezőgazdasági termelés optimális feltételeinek biztosítása, a kontinens északi felében viszont egyre nagyobb területeket vonnak művelés alá. Ukrajnában vagy Oroszországban is óriási területek mezőgazdasági hasznosítására van még lehetőség, ezek a folyamatok az európai agrárpiaci erőviszonyokat is átrajzolhatják. Ami Magyarországot illeti, az éghajlatváltozás miatt egyes növények termesztése nehezebbé válik, míg más növényeknél a vegetációs időszak kitolódásával, megfelelő feltételek mellett többlettermés betakarítására van lehetőség.

Kapcsolódó írásaink

Tettekkel a klímavédelemért

ĀA magyar kormány által is támogatott testület jelentései tudományos alapot szolgáltatnak az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményéhez kötődő politikai tárgyalásokhoz