Gazdaság

Módszertani útmutatóval a hatékony infrastruktúra-fejlesztésért

Módszertani útmutatót tett közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely hatékonyabbá teszi a földgázszállító által tervezett jövőbeli beruházásokat.

Módszertani útmutatóval a hatékony infrastruktúra-fejlesztésért
A rendszerüzemeltetői költségek optimalizálása az ellátásbiztonság és a fogyasztói ár alacsonyan tartásának előfeltétele
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A MEKH egyik fő feladata, hogy az ellátásbiztonság és a felhasználói díjak alacsonyan tartásának érdekében a rendszerüzemeltetői költségeket a legoptimálisabb szinten ismerje el. Ehhez elengedhetetlen volt egy olyan módszertan kidolgozása, mely az infrastruktúra-beruházások költségeit a megfelelő szinten tartja, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a hivatal.

A hivatal célja egy olyan módszertan kialakítása volt, melynek alkalmazásával összehasonlíthatóvá válnak az azonos létesítménykörökre vonatkozó tervezett költségadatok. Az összehasonlítás módszerével kiszűrhetők azok a beruházások, melyek egységárai már a tervezés szakaszában lényeges mértékben eltérnek a referenciaként szolgáló átlagos árszinttől, illetve a már megvalósult beruházások esetén becsülhető azok eszközértékeinek felső korlátja. Az útmutató segítségével lehetőség nyílik azon költségtényezők azonosítására, melyek az eltéréseket okozzák. Ezek egyedi vizsgálatával pedig elfogadhatóvá vagy elutasíthatóvá válik egy-egy beruházás átlagostól eltérő költségszintje, megvalósult beruházás esetén pedig meghatározható az eszközérték felső határa.

A most közzétett módszertan alkalmazása kiterjed valamennyi a szállítói engedélyes által tervezett és végrehajtott a 10 éves Fejlesztési Tervben jóváhagyott földgáz-szállítóvezeték és kompresszor állomás beruházásra, melyek üzembehelyezése a módszertan hatálybalépésekor még nem történt meg, valamint alkalmazni lehet az 50 millió forintot meghaladó egyéb beruházások ellenőrzésére is.

A módszer lényege egy benchmark vizsgálat, melynél a referencia értékét nemzetközi gyakorlatok alapján határozta meg a MEKH. A mutatók és referenciaértékek összehasonlításként történő alkalmazása növeli a földgázinfrastruktúra beruházási költségeinek átláthatóságát.

A földgázellátásról szóló törvény értelmében a rendszerüzemeltetőnek 10 éves fejlesztési javaslatot kell készítenie. A fejlesztési projektek megvalósításához a Hivatal támogatása szükséges. A Hivatal jóváhagyását a beruházások költségfelülvizsgálata alapozza meg.

A hivatal módszertani útmutatója itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszeli inkompetencia

ĀHétértékelő. Az oltásellenes hecckampány a baloldal népszerűségvesztéséhez vezethet, hiszen a lakosság egyre szélesebb rétege tapasztalja az önálló magyar vakcinabeszerzés sikerét

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom