Gazdaság

Folytatódó béremelkedés

Hétindító. A kedvező tendencia folytatódik, a hazai januári bruttó bérek hat-nyolc százalékkal lehetnek magasabbak az előző év azonos időszakához képest

Az Egyesült Államokban magára találhat a munkaerőpiac, idehaza pedig az év elején kisebb mértékben bár, de tovább folytatódott a bérek növekedése.

Kevesebb lehet a munkanélküli segélyre jelentkezők száma az Egyesült Államokban márciusban a februárihoz képest, a szerdán megjelenő ADP munkaerőpiaci adatok akár ötszázezer fővel is több foglalkoztatottat mutathatnak – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H bank vezető elemzője. Hozzátette, a csütörtökön megjelenő amerikai heti munkaerőpiaci statisztika szintén kedvező képet mutathat, az előző héthez képest hétszázezerrel is csökkenhetett a segélyért folyamodók száma. Ebben az elemző szerint szerepe van a jól haladó oltási programnak és a fokozatos nyitásnak.

A szintén csütörtökön megjelenő ISM feldolgozóipari index is jóval (a vízválasztó) ötven pont felett, akár hatvan pont közelében is lehet, ami reményt mutathat a kilábalásra, gazdasági élénkülésre.

Ami a munkanélküliségi rátát illeti, Németh Dávid azt mondta, a februári 6,2 százalékhoz képest hat százalékot mutathatnak a pénteken megjelenő, hivatalos, állami, a mezőgazdasági dolgozókat nem összesítő statisztikák. Ez több mint félmillió új munkavállalót jelenthet. Ugyanígy az órabérek is kedvező irányba mozdultak el, átlagosan öt százalékkal nőhettek.

Ami az eurózónát illeti, Németországban a márciusi infláció előzetes adatát holnap közlik. A februári év/év érték 1,3 százalék volt, most 1,7 százalék lehet a fogyasztói árindex az üzemanyagárak változása és a bázishatás miatt – mondta Németh Dávid. Hozzátette egyúttal, a fő kérdés az adószűrt maginfláció, és erre hogyan reagál az Európai Központi Bank.

Szerdán az eurózóna inflációs adata érkezik, ami a februári 0,9 százalékkal szemben 1,3 százalék lehet márciusban, a maginfláció viszont változatlanul 1,1 százalék.

Április első napján kiskereskedelmi adatok érkeznek Németországból, a februári -9,3 százalékos visszaeséssel szemben márciusban ez már kisebb, ötszázalékos lehet.

Idehaza holnap lát napvilágot a februári munkanélküliségi ráta. Az előző, 4,3 százalékhoz képest 4,5 százalék lehet az álláskeresők aránya, azonban emögött szezonális hatás, valamint a járvány hullámai húzódnak meg.

A bérek emelkedése – amelynek mértékét szerdán közlik – idén is tovább folytatódott, a januári bruttó bérek hat-nyolc százalékkal lehetnek magasabbak az előző év azonos időszakához képest – vélekedett Németh Dávid. Rámutatott, a lassulás mögött az egyes szektorokon belül eltérő béremelkedés mértéke áll – lásd az orvosok bérfejlesztése, valamint a legkisebb kereseteknek az előző évekhez képest csökkent ütemű növekedése.

Csütörtökön jelenik meg a hazai beszerzésimenedzser-index. A feldolgozóipar miatt az előző, 49,4 ponthoz képest márciusban az 52 pontot is elérheti.

Kapcsolódó írásaink

Változatlan alapkamatok

ĀHétindító. Kína és ezzel együtt Ázsia hirtelen növekedése valójában a mélyponthoz képest jelent elmozdulást

Marad most is az alapkamat

ĀHétindító. Csütörtökön jelennek meg a decemberi bérek, pénteken a januári foglalkoztatás–munkanélküliség adatai