Gazdaság

Egyre többen jelentkeznek szakképzésre

A megerősített képzési rendszer célja, hogy minden magyar fiatal a vállalkozások igényeihez igazodó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből

A magyar fiatalok számára egyre vonzóbb a szakképzés, ugyanis nagymértékben emelkedett a szakképző iskolát és technikumot választó diákoknak a száma, ami annak tudható be, hogy az elmúlt időszakban jelentős változások történtek az oktatás ezen területén – nyilatkozta lapunknak Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Egyre többen jelentkeznek szakképzésre
A szakképzés bizonyos területeken egyenes utat jelent a felsőoktatásba
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Az előzetes jelentkezési adatok szerint egyre népszerűbb a szakképzés, ez minek köszönhető?

– Egyre több család értesül a megerősített szakképzés előnyeiről, a számtalan kedvező változásról, ez köszön vissza már a jelentkezők számában is. Úgy látjuk, a szülők és pályaválasztó fiatalok megértették, hogy a technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és tényleges szakmai tapasztalatot adnak, így valódi alternatívái a gimnáziumi képzéseknek. A szakképzés bizonyos területeken egyenes utat jelent a felsőoktatásba is, a mérnökképzés előszobájává válik. Alkalmas a jól fizető, piacképes szakmák gyors elsajátítására is, általa tehát igazi karrierlehetőséget kínálunk mindenkinek.

A szakképzést választó diákok számára az is fontos szempont, hogy a család már az első évfolyamtól bevételhez jut. Technikumban, nappali rendszerű oktatásban minden tanuló az első időszakban általános, havi nyolcezer forint összegű ösztöndíjra jogosult két éven keresztül. A szakképző iskolák első évfolyamán ez havi 16 ezer forintot jelent egy éven keresztül. A későbbiekben a nappali képzésben tanulók teljesítményük alapján részesülnek ösztöndíjban, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel.

A duális képzésben részt vevők legalább a minimálbér 25–60 százalékára számíthatnak. Újdonság, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsgát követően pályakezdési támogatásként egyszerre kapnak kézhez egy 150–300 ezer forint közötti összeget, amelynek pontos mértéke vizsgaeredményüktől függ. Évente kétezer tehetséges tanuló hátrányos helyzetére és jó tanulmányi eredményére tekintettel külön támogatásra, az Apáczai-ösztöndíjra is jogosult lesz.

– Mennyien jelentkeztek idén?

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában álló 44 szakképzési centrumba mintegy százezren felvételiznek, ez tavalyhoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A technikumot választók száma a jelentkezések száma alapján 16 százalékkal nőtt. A növekedés szinte az összes ágazatot érinti. A legnépszerűbb szektorok az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment és a turizmus-vendéglátás.

Újdonság az ősszel induló Kreatív Technikum, itt az a cél, hogy az ügyes, ötletgazdag gyerekek a szakképzésben is kiteljesíthessék tehetségüket, és versenyképes szakmát tudjanak szerezni. A hároméves szakképző iskolákba jelentkezők száma 11 százalékkal nőtt. A legtöbb tanuló a cukrász szakmára jelentkezett, ezt követi a kereskedelmi értékesítő és a szakács. A jelentkezők számának növekedése a villanyszerelő szakmában a legmagasabb, 2020-hoz viszonyítva 728 fős a többlet.

Pölöskei Gáborné: A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne”
Pölöskei Gáborné: A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Milyen átfogó változtatásokat hajtottak végre?

– A legfontosabb, hogy az általános iskolai tanulmányait befejező diáknak már nem szakmát kell választania, hanem egy érdeklődésének megfelelő irányt, azaz ágazatot. Az első időszakban (technikum esetében két évig, szakképző iskola esetében egy évig) a területre széles rálátást biztosító ágazati alapismereteket tanulnak a fiatalok. A konkrét szakmát így később választhatják ki, megalapozott ismeretekkel sajátíthatják el, olyan élethivatást választva, amelyben örömüket lelik.

De ide sorolhatnám az általános ösztöndíjrendszert, a 9. évfolyamosok bemeneti mérését és az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket, az orientációs évet, a dobbantóprogramot vagy a műhelyiskolát is. A szakképzés mellett döntő fiatalok gyors elhelyezkedésre és tisztességes bérekre számíthatnak, hiszen a mesteremberek és a technikusok iránt mindig nagy a kereslet.

– A diákoknak miért vonzó technikumban továbbtanulni?

– A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikus szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít. Az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az új szakképzési rendszerben a gimnáziumi öt helyett négy tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni, mivel a szakmai vizsga ötödikként beszámít az érettségi tantárgyak közé. Az öt év elvégzése után a végzős diák egyszerre kapja kézhez az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, de még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége van, hiszen ugyanolyan óraszámban tanulják a gyerekek az idegen nyelvet, mint a gimnáziumban. A szakképzésből egyenes út vezet a felsőoktatásba is.

A technikum elvégzése önmagában előnyt jelenthet a felvételi eljárás során, de azoknak, akik már biztosak a pályaválasztásban, az okleveles technikusi képzést ajánljuk. Az új képzési forma lényege, hogy a tanulók a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik a technikumot, amelyet követően tanulmányaikat automatikusan folytathatják az együttműködésben részes felsőoktatási intézményben. A felsőfokú végzettség így ráadásul az előre meghatározott kreditek elismerésével rövidebb idő alatt is megszerezhető.

 – Hiába több a jelentkező, ha nincs elég jó tanár. Történt valami az oktatók megtartása, újabbak bevonzása érdekében?

 – Nemcsak a tanulók előtt nyílik meg sokféle lehetőség a szakképzésben, hanem kialakulóban van egy oktatói életpálya is. A szakképzés megújításának fontos eleme a 32 ezer oktató fokozottabb anyagi megbecsülése. A kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít a 2020 júliusától érvényes, átlagosan harmincszázalékos béremeléshez. Az intézkedésekkel teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer jött létre.

A változások kedvező hatása, hogy a pályakezdő fiatalok a magasabb fizetés miatt a szakképzésben helyezkednek el. A megemelt óradíj lehetőséget teremthet naprakész gyakorlati ismeretekkel rendelkező vállalati mérnökök alkalmazására is. A megerősített szakképzési rendszer célja, hogy minden magyar fiatal a vállalkozások igényeihez igazodó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből, így tisztességes munkával versenyképes jövedelemhez juthasson. E törekvés eléréséhez járul hozzá a magyar oktatás rendszerében eddig nem látott mértékű béremelés és a szakképzési ösztöndíjak bevezetése is.

Kapcsolódó írásaink