Gazdaság

Eredményes a keleti nyitás politikája

Magyarország számára kiemelt prioritás a Kazahsztánnal való stratégiai partnerség kiépítése

A vetőmagágazat egy innovatív terület, a folyamatos megújulás erősíti a magyar agrárium versenyképességét, és biztosítja jövedelmezőségét is.

Eredményes a keleti nyitás politikája
Négyezer hektárra elegendő vetőmag indult útra Törökszentmiklósról
Fotó: MTI/Mészáros János

A magyar vetőmagtermesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye, a mezőgazdaság ezen szelete évente csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő, amelynek fele exportra kerül – jelentette ki Nagy István agrárminiszter tegnap a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmagüzeménél, ahonnan négy kamion, négyezer hektárnyi szántóterületre elegendő magyar nemesítésű, martonvásári hibridkukorica-vetőmagot indítottak el Kazahsztánba pénteken. Nagy István kiemelte: ez az esemény is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány keleti nyitás politikája nagyon sikeres.

A vetőmagágazatot egy innovatív területnek nevezte, szavai szerint a folyamatos megújulás erősíti a magyar agrárium versenyképességét, és biztosítja jövedelmezőségét is. Nemzetközi szinten is egyre nagyobb az igény a magyar agártermékekre – tette hozzá. A közép-ázsiai ország termelői egyre jobban igénylik a jó minőségű, a helyi szélsőséges klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, termésstabil búzafajtákat és kukoricahibrideket – mondta a miniszter. A magyarországi vetőmagexport jól illeszkedik a keleti nyitás programjába, és támogatja Kazahsztán mezőgazdaságának fejlődését – állapította meg.

Elmondta: Magyarország számára kiemelt prio-ritás a keleti nyitás és a Kazahsztánnal való stratégiai partnerség kiépítése, amelynek szilárd bázist adnak a két ország közötti szoros politikai és kulturális kapcsolatok. Magyarország számára a mező- és élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat, a nemzetgazdaság motorja. Az ország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállításához, ugyanakkor a világ élelmiszer-termelésével szemben jelentkező kihívásokra tekintettel a magyar mezőgazdaság számára kulcskérdés a termelés hatékonyságának növelése – fogalmazott Nagy István.

Hangsúlyozta: a kialakult sikeres együttműködésnek és a jó gyakorlatoknak köszönhetően a magyar termékek, technológiák és szaktudás hosszú távon jelen lehet a kazah piacon, mint ahogyan a partnerek is megtalálják számításukat a magyar piacon.

Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta: cégcsoportjuk a kazahsztáni Almatiban nyitott az L.A.C. Holding Zrt.-vel együttműködve egy önálló raktárt, ahová ezeket a kukorica-vetőmagokat elhelyezik. Miskucza Péter, az L.A.C. Holding Zrt. agrárigazgatója elmondta: a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. négyezer hektáron dolgozik, ennek egyharmadán vetőmagtermesztéssel, hibrid kukoricát pedig csaknem ezer hektáron termelnek.

Kapcsolódó írásaink