Gazdaság

Matolcsy: Mire jó az inflációs célkövetés?

Talán meglepően egyszerű válasz adható a címben feltett komoly kérdésre: jelenleg 67 jegybank határoz meg inflációs célt, és bár különböző narratívákat használnak ehhez a közös horgonyhoz, ettől még az alaptétel nem változik. „A valódi magyarázat nem az, hogy a jegybankok munkája inkább művészet lenne mint tudomány. Éppen ellenkezőleg” - írta Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu portálon megjelent cikkében reagálva Martin Wolfnak a Financial Timesben kifejtett állításaira („What central Banks ought to target„ - Amit a jegybankoknak meg kellene célozniuk című cikk, FT. 2021. március 3.). 

Matolcsy: Mire jó az inflációs célkövetés?
Matolcsy György
Fotó: MH

A jegybanki tevékenység leginkább a kvantumfizikával mutat rokonságot, ahol a részecskék folyamatosan Heisenberg határozatlansági relációjában, Bohr és Schrödinger játszmáiban vesznek részt - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

„Való igaz, hogy mindezidáig a bizonytalanság tudatos érzékelése (Martin Wolf) játszotta a legfőbb szerepet az inflációs célkövetésben. Az 1990-es években, különösen 1996-ot követően, az új információs korszak kialakulásának sebessége és összetettsége jelentős kihívás elé állította a hagyományos jegybanki gondolkodásmódot” - emelte ki Matolcsy, hozzátéve: a régi newtoni világ eltűnt, és beköszöntött a kvantumok új világa.

„Az infláció mérése pont olyan összetetté és bizonytalanná vált, mint egy adott információmorzsa aktuális helyzetének és terjedési sebességének meghatározása. Az inflációra vonatkozó kvantumszabályok közel állnak az Információ Korának kvantumvilágához. Megértettük, hogy a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás egy családtagot megbízni a szép új világban zajló játszmák követésével” - zárta sorait a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink