Gazdaság

Félmilliónyi robogó közlekedik kötelező nélkül

Kevés a biztosított jármű

A Magyarországon üzemelő mintegy 600 ezer robogónak csak a 15-20 százaléka után fizetik rendszeresen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének becslése szerint.

A szervezet kiemelte: a tulajdonosok egy része valószínűleg nem is tudja, hogy a biztosítási kötelezettség nemcsak a rendszámmal ellátott járművekre, hanem valamennyi, a közúti forgalomban részt vevő segédmotoros kerékpárra is kiterjed. A biztosítás hiányának a közúti ellenőrzés során mulasztási bírság a következménye, a baleset során okozott kárt pedig az okozónak saját zsebből kell megtérítenie.

Felidézték, hogy a jegybank legutóbb kiadott biztosítási statisztikái szerint a 12 kW alatti teljesítménykategóriában 420 ezer, míg a 13-35 kW közötti kategóriában 463 ezer forint volt a motoros balesetek során kifizetett átlagos kártérítés. A díjfizetést eddig elmulasztó robogósoknak biztosításkötéskor a korábbi mulasztásuk miatt nem kell retorziótól tartaniuk, mert ellentétben a gépjárművekkel, esetükben nincs fedezetlenségi díj, amit visszamenőleg ki kellene fizetniük.

Kapcsolódó írásaink