Gazdaság

Megvalósul a 2-es metró összeköttetése

A kormányzat jóvoltából létrejöhet a kelet-pestieket érintő egyik legfontosabb és átfogó közlekedési fejlesztés

A kormány 4,6 milliárd forintot biztosít a kettes metró és a gödöllői HÉV Örs vezér téri összekötésének, valamint a HÉV-vonal korszerűsítésének kiviteli terveire – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.

Megvalósul a 2-es metró összeköttetése
Az Örs vezér téri metróállomás látványterve a leendő HÉV-összeköttetéssel
Fotó: MTI/Miniszterelnökség

Nagyon sok együttműködési kényszer van a fővárossal. Ennek oka, hogy a kormány szerint a főváros fejlődése stagnál, és a főváros sem teljesít olyan jól, mint korábban. Lényegesen több a szemét, több a dugó és több Budapest utcáin a hajléktalan a 2019-es önkormányzati választás óta – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, ettől függetlenül léteznek olyan területek, ahol együttműködésre vannak ítélve azért, hogy Budapestet fejlesszék.

Ezen belül az egyik legfontosabb a budapesti közlekedés fejlesztése – hangsúlyozta. A kormány úgy döntött, hogy támogatja a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötését. A Budapesti Fejlesztési Központ veszi át a gödöllői és csömöri HÉV-vonal felújításának, valamint a HÉV és a 2-es metró összekötésének tervezését és előkészítését a fővárosi önkormányzattól – mondta a miniszter.

Szatmáry Kristóf, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kormány döntésével egy lépéssel közelebb került a kelet-pestieket érintő legfontosabb közlekedési fejlesztés megvalósítása és megjelenik a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról szóló kormányhatározat. Másfél év elvesztegetett idő van mögöttünk – emlékeztetett arra, hogy ez fővárosi projektként indult el, de 2019 ősze után a fejlesztés tervezése leállt.

A kormány mostani döntésével a 10-15 éves folyamat újabb lépése történt meg. A komplex elővárosi fejlesztés elemei között szerepel a metró és a HÉV összekötése, az Örs vezér terének felújítása, az érintett HÉV-vonalak teljes rekonstrukciója, új szerelvények beszerzése, valamint a HÉV-pálya bizonyos fővárosi szakaszainak föld alá helyezése – ismertette.

Kapcsolódó írásaink