Gazdaság

Matolcsy György: A politikusok rettegnek a technológiai kihívásoktól

Szabályozni vagy nem szabályozni: úgy tűnik ez új hamleti kérdés - jelenti ki Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu oldalon közzétett írásában.

Matolcsy György: A politikusok rettegnek a technológiai kihívásoktól
Matolcsy György
Fotó: MH

A kormányok és technológiai cégek között most zajló összezördülések csak korai jelei a jövőbeli nagy küzdelmeknek. Az adatok birtoklása, a haknigazdaság, az internetes vásárlásra való áttérés, a szállítás új formái, illetve a mesterséges intelligencia etikai keretrendszere mind-mind a szabályozó hatóságok és a piaci szereplők új küzdőterévé váltak (Robert Shrimleys, FT, 2021. február 25.).

A szabályozás világa - ahogy azt a pénzügyi szektorban rendszeresen tapasztaljuk - bináris. Vagy hagyjuk, hogy az új információs technológián alapuló üzleti szektor kifejlődjön, a szabályozást pedig későbbre halasztjuk, vagy még az óriás tech-cégek megjelenése előtt elvégezzük a szabályozást és ezzel megkockáztatjuk a vagyonképzés és a technológiai fejlődés akadályozását - véli a jegybankelnök.

Az első az angolszász és kínai módszernek tűnik, a második pedig az európainak - teszi hozzá.

Talán jobb ha átmenetileg nem sikerül megküzdenünk a technológia által támasztott kihívásokkal, mintha a fejlődés által okozott mellékhatásoktól tartva lemaradnánk az Információ Koráról - fejti ki véleményét Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy György: Célok és eszközök

Ā„Miért is ne kutatnánk és idézhetnénk fel az elmúlt 30, 100 és 500 év magyar jövőképeit annak érdekében, hogy világosan lássuk a kudarcok és a félbe maradt sikerek okait?”