Gazdaság

Újabb jelentős bank lépett be a fogyasztóbarát személyi kölcsönök piacára

Megkezdheti az MKB Bank a minősített fogyasztóbarát személyi hitelének (mszh) forgalmazását, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyta a termék minősítését - közölte a jegybank a lapunkkal. 

Újabb jelentős bank lépett be a fogyasztóbarát személyi kölcsönök piacára
MNB: Az MKB Bank is kínálhat fogyasztóbarát személyi kölcsönt
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MKB Bank mellett további hat piaci szereplő - Budapest Bank, Cofidis, Erste Bank, Magyar Cetelem Bank, OTP Bank,Takarékbank - kínálja mszh-konstrukcióit az ügyfeleknek. Ezek a pénzügyi intézmények együttesen a belföldi személyikölcsön-piac bő kétharmadát fedik le.
    Az MNB kiemelte, a piaci oldalról is jelentős az érdeklődés a mindössze pár hónapja forgalmazható mszh iránt, így a fogyasztóbarát lakáshitelhez hasonlóan ezen a területen is erősebb verseny és ügyfélbarátabb kiszolgálás lehet Magyarországon.
    A közleményben ismertetik, hogy a szabad felhasználású, akár hitelkiváltásra is alkalmas mszh termékek fix kamatozásúak, így törlesztőrészletük nem nőhet a futamidő alatt. Az ügyleti kamat 500 ezer forint hitelösszegig nem lehet magasabb egy, a hitelnyújtótól független referenciakamat plusz15 százalékpontnál, 500 ezer forint fölötti hitelösszeg esetén pedig a referenciakamat 10 százalékponttal növelt mértékénél. Referenciakamat lehet például valamilyen állampapírhozam, amelynek aktuális értéke - 5 éves futamidőt feltételezve - jelenleg 1-2 százalék körül mozog.

Hangsúlyozták, a fogyasztóbarát személyi hitelek folyósítási díja maximum 0,75 százalékra, (online hitelfelvételnél ez ingyenes), előtörlesztési díja legföljebb 0,5 százalékra rúghat (1 évnél rövidebb hátralévő futamidőnél ez ingyenes), ami az előző esetében a kétharmada, utóbbi esetében pedig csupán a fele a piacon eddig alkalmazottaknak. Az mszh esetében a hitel befogadását követő 3, online hitelfelvételnél 2 munkanapon belül folyósítani kell a kölcsönt.

A jegybank a napokban tájékoztató füzetet adott ki a konstrukcióról, és honlapján új információs felületet - www.mnb.hu/fogyasztobarat - is létrehozott az érdeklődők számára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kapcsolódó írásaink