Gazdaság

Népszerű az agglomeráció

A falusi csok segíthet a kistelepülések helyzetén, de csak abban az esetben, ha a térség munkaerőpiaci és infrastrukturális lehetőségei kedveznek a kiköltözőknek

Az új lakások ára nem változik érdemben idén, töretlen maradhat az agglomeráció népszerűsége, ahol viszont felfelé tartanak az árak. A lakásfelújítási támogatásnak elsősorban olyan kisvállalkozók lehetnek a kedvezményezettjei, akiknek jobban megéri önállóan dolgozni, mint egy nagy cégnél alkalmazásban vagy szerződéssel.

Népszerű az agglomeráció
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A közeljövőben nem várható további áremelkedés az új építésű lakások piacán – válaszolták lapunk megkeresésére az Otthon Centrum szakértői. Ezzel együtt hozzátették, a rozsdaövezetben alapvetően nem olcsóbb építkezni, hiszen lehetnek olyan pluszköltségek (bontási, esetleg környezetvédelmi), amelyek egy normál beruházás esetében nem vagy nagyon ritkán merülnek fel.

A városok fejlődésének szempontjából kiemelten fontos, hogy az újlakás-építés olyan helyen valósuljon meg, ahol a meglévő beépített területek közlekedéssel, közművekkel, szolgáltatásokkal – közszolgáltatásokkal is – ellátottak. A rozsdazóna legtöbb részéről ez elmondható – húzta alá a szakértői válasz.

Ami a kerületek ársorrendjét illeti, az elmúlt évben az nem változott számottevően. Az új és a használt lakások esetében egyaránt az V. kerület a legdrágább (a használt egy-, az új kétmilliós négyzetméterárral), amit Budán az I., II. és a XII. kerület, míg Pesten a VI. és XIII. kerület követ. Ugyanakkor a listavezető V. kerület előnye tavaly csökkent. Az újlakáspiacon elsősorban a II. és XII. kerület, míg a használt lakások esetében az I. és II. kerület közelítette meg legjobban a belvárosi kerületet.

Az Otthon Centrum adatai továbbra is azt támasztják alá, hogy az agglomeráció népszerűsége idén is nőhet, évek óta emelkedik a kiköltözők aránya, erre az immár egy esztendeje tartó járvány is ráerősített. Ezenkívül a vírus jelenléte elsősorban a nagyvárosi lakáspiacot érintette érzékenyen, ahol az áremelkedés megtorpant, esetenként kismértékben csökkent.

Ezzel szemben a Pest megyei agglomerációban tíz- vagy akár harmincszázalékos áremelkedés sem volt ritka az elmúlt év során, elsősorban a használt családi ház-szegmensben. A jó vasúti kapcsolattal rendelkező pilisvörösvári járásban nőtt a legnagyobb mértékben a használt családi házak négyzetméterára, a tavalyi 477 ezer forintos átlagos négyzetméterárral megelőzte az addigi legdrágább Budakeszi és Dunakeszi térséget.

A szakértők kérdésünkre elmondták még, a falusi csok segíthet a kistelepülések helyzetén, de csak abban az esetben, ha a térség munkaerőpiaci és infrastrukturális lehetőségei kedvezőek a kiköltözőknek. Amennyiben a pandémia alatt elfogadottá vált távmunka a továbbiakban is megmarad, ezek a települések is kedveltebbé válhatnak a városból kiköltözők körében.

A felújítási támogatásokról azt mondták, olyan kisvállalkozók lehetnek a kedvezményezettjei, akiknek jobban megéri önál­lóan dolgozni, mint egy nagy cégnél alkalmazásban vagy szerződéssel. A szakemberhiány ugyanakkor a megnövekedett kereslet miatt drágíthatja a munkálatokat.

Kedveltek a nagyvárosokhoz közeli falvak

A harmadik hullám egyelőre nem befolyásolta az árképzést – válaszolta lapunk megkeresésére Kiss-Szilágyi Judit, az OTP Ingatlanpont országos értékesítési vezetője. Kifejtette, az ingatlan­árak szolid emelkedése inkább az otthonteremtési támogatások miatt megnövekedett keresletnek köszönhető, főleg a csok, illetve falusi csok által érintett területeken.


Kiss-Szilágyi Judit elmondta még, kevésbé lehet értéksávot megadni, sokkal inkább a lokáció az, amely ma meghatározza, hogy mely ingatlanok iránt tapasztalható megnövekedett érdeklődés. Az otthonteremtő támogatások piacra gyakorolt jótékony hatása azonban tetten érhető: minden nagyváros agglomerációjának ingatlanai iránt nőtt a kereslet, illetve a főváros külső kerületeiben is. A csok, falusi csok miatt a kistelepüléseken lévő ingatlanok is kedveltek, minél közelebb van egy falusicsok-támogatással érintett település az adott nagyvároshoz, annál keresettebb.

Az OTP Ingatlanpont közleményéből a kapott válaszokon felül kiderül, országszerte növekszik az érdeklődés a belföldi nyaralóingatlanok iránt, az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalatai alapján a Balaton-felvidék, a Tisza-tó és Heves megye településein is egyre nagyobb számban tűnnek fel a nyaraló és otthonteremtési célú ingatlant kereső budapesti érdeklődők. Ami az alkut illeti, erre leginkább a nagyobb, drágább ingatlanok esetében van lehetőség vagy a budapesti belvárosi lakásoknál. A hirdetési árak magasan vannak, konkrét vevő esetén viszont nagyobb, akár öt-tíz százalékos alku is lehetséges.
(MOA)

Ingyenes tervrajzokkal segítik az építkezőket

Ingyenesen letölthető tervrajzokkal segítik az építkező családokat, jelenleg negyven minta­terv közül lehet választani – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap  Facebook-oldalán. Novák Katalin a videóban azt mondta: egyre több család építkezik vagy vásárol ingatlant, amelyet utána át szeretne alakítani.

Az ehhez szükséges tervezéshez szakértelem kell, a terveket pedig drága elkészíttetni, ezért a Lechner Tudásközpont szakemberei ingyenesen letölthető mintaterveket készítettek a tervezési folyamat megkönnyítésére. A Mintatervkatalogus.hu honlapon jelenleg negyven tervből lehet választani.

Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője elmondta: a katalógus célja a Magyar Falu Programhoz kapcsolódóan a lakossági építkezések támogatása és a magyar vidék épített környezete minőségének javítása. A honlapról letölthető tervek építészeti minősége kiváló, műszakilag ellenőrzöttek. A tervek új épületek építéséhez és kockaházak átalakításához nyújtanak segítséget.
(KF)

Kapcsolódó írásaink