Gazdaság

Válságálló a magyar élelmiszeripar

A kormány célja, hogy az ágazatban a vállalkozások fejlődését is segítse, ehhez költségvetési oldalról biztosítottak a források – hangsúlyozta Varga Mihály

Összesen nyolcszázmillió forintos élelmiszeripari fejlesztés valósult meg Komáromban. A kormányzat által támogatott fejlesztés is bizonyítéka annak, hogy a kormány szándéka az élelmiszeripari vállalkozások fejlődésének segítése.

Válságálló a magyar élelmiszeripar
A tárcavezető (jobbra) a járvány miatt virtuálisan adta át az új üzemegységet
Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

A járványhelyzet is rámutatott, hogy erős hazai élelmiszeriparra van szükség, mert csak így biztosítható az ország folyamatos és biztonságos élelmiszerellátása – jelentette ki Varga Mihály a VITA-Sütő Kft. új üzemegységének virtuális átadásán a közlemény szerint. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány célja, hogy az élelmiszeripari vállalkozások fejlődését is segítse, ehhez költségvetési oldalról is biztosítottak a források.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy válságálló a magyar élelmiszeripar, az ágazat tavaly a járvány ellenére is növekedni tudott. A hazai élelmiszeripar teljesítményét a magyar termékek iránti kereslet is segítette: az élelmiszer-kereskedelem a járvány ellenére is három százalékkal nőtt a tavalyi évben, amely jó alapja az idei növekedésnek is – tette hozzá.

A miniszter ismertette, hogy a Nagyvállalati Beruházási Támogatással az elmúlt öt évben 179 vállalat 380 milliárd forint értékű fejlesztése valósult meg, amellyel több mint 3100 munkahely jött létre. A VITA-Sütő Kft. a program révén új csarnokot épített és modern gyártósort állított üzembe telephelyén. A vállalat 280 millió forint kormányzati támogatással, nyolcszázmillió forint értékben fejlesztette Komáromban található sütőüzemét. A beruházás hozzájárult 270 munkahely megőrzéséhez.

A fejlesztésnek köszönhetően csökken a pékáruk piacán Magyarország importkitettsége – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium közleményé­ben. Varga Mihály arról is beszélt, hogy Magyarország hamarabb lehet túl a gazdasági nehézségeken, mint az európai uniós tagállamok többsége. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint uniós szinten várhatóan 3,7 százalékos lesz a növekedés, hazánkban pedig ez akár a négy százalékot is elérheti. A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek eredményeként Magyarországon az Európai Uniós átlagnál kisebb mértékű volt a járvány miatti visszaesés.

Kapcsolódó írásaink