Gazdaság

Matolcsy György: Élni és élni hagyni

A metus hostilis (az ellenségtől való félelem) minden országban és mindenkor a legmélyebb mozgatórugója a kormányok politikájának, különösképpen az amerikai birodalomban - írja Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu oldalon megjelent cikkében, amelyben Janan Ganesh „America's best hope of hanging together is China” (Amerika egyben maradásának legnagyobb esélye Kína) című cikkére válaszol.

Matolcsy György: Élni és élni hagyni
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ami az Egyesült Államokat illeti: valóban a háborúk alakították ezt az egyre nagyobb és egyre erősebb világhatalmat - fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Azonban egy birodalom felépítéséhez és fenntartásához két különböző stratégiára van szükség. A háborúknak elévülhetetlen szerepük van a birodalom létrehozásában, de káros hatásuk is lehet, ha a birodalom már a csúcson van - írta.

Így inkább a rómaiak egy másik komoly tanácsát kellene követnünk egy komolyabb háború elkerülése érdekében. A „divide et impera” elve egyértelműen jobban működik, mint egy kockázatos háború - tette hozzá Matolcsy.

A birodalmak és világhatalmak végül eltűntek, de néhány okos nemzet fennmaradt. A túlélés ősi receptje az „élni és élni hagyni” elvén alapul - zárta írását.

Kapcsolódó írásaink