Gazdaság

Down-szindrómás gyermekeket támogat a Mészáros Csoport

A jelenlegi járványhelyzet kiemelkedően veszélyezteti a fogyatékossággal élő kisgyermekeket. Az elmúlt időszakban hosszú hónapok estek ki fejlesztésükből, mely nagymértékben befolyásolja későbbi életminőségüket, társadalmi integrációjukat. Ezért a Mészáros Csoport a Down-világnaphoz kapcsolódóan 10 millió forinttal támogatja a Rejtett Kincsek Down Egyesületet.

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek. A Rejtett Kincsek Down Egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. 

„A járvány miatt a korai fejlesztő intézményeinket be kellett zárnunk, helyette az egyesület online platformot indított, ahol a szülők segítségével fejlesztjük otthonaikban a gyermekeket.  Intézményeink működését támogató játszóházaink a fogyatékossággal élő gyermekek egészségének megóvása érdekében sem üzemelnek tavaly március óta, a jelentős bevételkiesés veszélyezteti az éves szinten 300 fogyatékossággal élő gyermek jövőbeni ellátását” – fejtette ki Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

Dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója a támogatásról szólva elmondta: „mint minden válsághelyzet, a járvány is a legelesettebbeket sújtja elsőként. Köztudott, cégcsoportunk társadalmi szerepvállalásának középpontjában a gyermekek állnak,  így megtiszteltetésnek tartjuk egy olyan szervezet támogatását, amely csaknem három évtizede segíti a Down-szindrómás gyermekek korai fejlesztését és társadalmi beilleszkedését.”

Az egyesület kezdeményezésére mintegy hatvan ismert ember húz felemás zoknit a Down-szindróma világnapján, március 21-én, amellyel a fogyatékkal élő emberek elfogadását szeretnék elősegíteni. 
 

Kapcsolódó írásaink