Gazdaság

A koronavírus-járvány miatt bedőlt vendéglátóipar is közrejátszott a húságazat visszaesésében

Belföldi értékesítés

A húságazat teljesítménye 5,8 százalékkal csökkent 2020-ban. A visszaesésben szerepe volt egyebek mellett a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a HORECA – szállodaipari és vendéglátó – szektor időszakos kiesésének is – mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke tegnap.

Éder Tamás hozzátette, hogy a húságazat kibocsátása tavaly meghaladta a 915 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, tartósítás 349 milliárd forintot, a hús- és baromfihús- készítmények gyártása pedig 218 milliárd forintot tett ki. A húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat teljesítménye 1,9 százalékkal, a hús-, baromfihús-készítmények gyártása 10,3 százalékkal, míg a baromfihús feldolgozása, tartósítása 6,7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

A húsipar belföldi értékesítése 1,5 százalékkal visszaesett, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta kompenzálni a HORECA-szektor és a közétkeztetés kiesését – emelte ki Éder Tamás.

Kapcsolódó írásaink