Gazdaság

Ellensúlyozzák a járvány hatását az otthonteremtő kedvezmények

Az új lakások ötszázalékos áfája, az ötmillióig visszaigényelhető magánerős építkezési áfa, illetve a csokos illetékmentesség hatása már az építési és forgalmi adatokban is meglátszik

A csok meglévő és új elemei egyaránt jó hatással vannak az ingatlanpiacra, már érzékelhető az illetékmentesség pozitív hatása is.

Ellensúlyozzák a járvány hatását az otthonteremtő kedvezmények
A pandémia harmadik hulláma nem állítja meg az építőipar lendületét
Fotó: MH

„Tapasztalataink szerint sokan bíznak abban, hogy a vakcinának köszönhetően pozitív változás érhető el, és úgy tűnik, hogy a mostani, harmadik hullám nem állítja meg az év eleji lendületet – az OTP Ingatlanpontnál a január–februári időszak tranzakciószám és jutalékbevétel terén országosan felülmúlta minden korábbi év hasonló időszakát” – válaszolta lapunk megkeresésére Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Hozzátette, az otthonteremtő kedvezmények közül gyanítható, hogy a felújítási támogatás előkelő helyen szerepel majd. Ennek persze csak egy része kötődik új tranzakcióhoz, de az új lakások ötszázalékos (illetve csokkal visszaigényelhető) áfája, az ötmillióig visszaigényelhető magánerős építkezési áfa, illetve a csokos illetékmentesség hatása már az építési/forgalmi adatokban is meglátszik – sorolta a pozitív hatásokat az elemző.

Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy a fővárosban és agglomerációjában a csok, a babaváró kölcsön és az illetékmentesség együttesen az új építésű ingatlanok felé vonzza az ügyfeleket, akik a támogatásoknak köszönhetően kedvezőbb feltételekkel juthatnak akár új családi házhoz is nem messze Budapesttől.

Markó Ildikó dél-dunántúli régióvezető azt válaszolta, a régióban most jellemzően a fiatal házasok a fő ingatlankeresők. Nagy lehetőség számukra az állami támogatás, amelyet igyekeznek kihasználni.

Piros Szilvia dél-alföldi régióvezető elmondta, a Dél-Alföldön sem befolyásolja érdemben a harmadik hullám az ingatlanértékesítést, egyelőre nincs árcsökkenés sem. Az adásvételeket tekintve túlnyomó részben hitelre vásárolnak a családok, a készpénzes befektetői réteg nem számottevő. Kormányzati támogatások terén még mindig a csok és a babaváró a sláger. A felújítási támogatások kapcsán ebben a régióban egyelőre csak tájékozódnak.

Kapcsolódó írásaink

Piacösztönző otthonteremtő támogatások

ĀNőhet az elsőlakás-vásárlók száma, a bővített csok és az illetékmentesség jelentős árelőnyt hozhat, a meglévő állomány korszerűsítése jobb állagú kínálatot eredményezhet