Gazdaság

Matolcsy: Továbbra is aggódnunk kell az államadósság miatt

Paul Krugman arra biztat, hogy ne aggódjunk az államadósság miatt, sőt: egyenesen azt tanácsolja, hogy szeressük. (Vélemény, The New York Times, 2020. december 3.) Olivier Blanchard-hoz csatlakozva ő is „költségvetési paradigmaváltást" lát, és azzal érvel, hogy az államadósság nem jelent komoly problémát - írja a novekedes.hu portálon megjelent cikkében Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a „Learn to stop worrying and love public debt" (Ne féljünk többé és tanuljuk meg szeretni az államadósságot) című cikkre reagált.

Matolcsy: Továbbra is aggódnunk kell az államadósság miatt
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

Amerika számára talán nem is, de a többi ország számára mindenképpen, különös tekintettel a feltörekvő gazdaságokra - mutat rá a jegybankelnök.

„Alacsony kamatszint az alacsonyabb infláció miatt: ez a csapda. Az adósság súlya már nem olyan, mint régen volt. Meglepő, hogy Krugman a görög tragédiához nyúl vissza gondolatmenetének alátámasztása céljából” - szögezte le Matolcsy, aki emlékeztet: a súlyos államadósság oda vezetett, hogy a 2010-es pénzügyi válság következtében Görögország GDP szintje az EU átlagának 85%-áról 66%-ára esett vissza az elmúlt évtizedben.

„Ugyanez megtörténhet még néhány EU Club Med országgal is a következő pénzügyi válság alkalmával. Vajon kizárható-e egy jelentős pénzügyi válság kialakulása a 2020-as években? Ha nem az amerikai dollár a nemzeti valuta, igenis óvatosnak kell lenni az államadósság és az adósságszolgálat szintjét illetően is” - zárta sorait a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink