Gazdaság

Magyar szabályozói szempontok a transzeurópai energiainfrastruktúra fejlesztéséhez

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezésére a földgázprojektek finanszírozásának témája és az Unió szomszédjait is érintő Kölcsönös Érdekű Projektek (PMI) szabályozásának pontosítása is bekerült a transzeurópai energiainfrastruktúra iránymutatásairól szóló rendelet (TEN-E) felülvizsgálati javaslatába – mondta Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

Ságvári Pál emlékeztetett, hogy az ACER (Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége) és a CEER (Energiaszabályozók Európai Tanácsa) a napokban közös álláspontot tett közzé a transzeurópai energiainfrastruktúra iránymutatásairól szóló rendelet (TEN-E) felülvizsgálati tervezetéről.

Az európai energiaszabályozókat tömörítő fórumok – melyeknek tagja a MEKH is – javaslatukban arra mutattak rá, hogy az európai jogalkotók milyen jogi eszközökkel tehetik hatékonyabbá a Bizottság által tavaly decemberben benyújtott javaslat rendelkezéseit.

Az energiaszabályozó hatóságok célja az, hogy az Európai Zöld Megállapodás szempontjából legtöbb hasznot hozó infrastruktúra-projektek valósuljanak meg, és az európai fogyasztók terheit növelő indokolatlan költségek elkerülhetők legyenek. Ennek érdekében az ACER és a CEER tagszervezetei a tervezett projektek semleges és független technikai értékelésére, valamint a szabályozói felügyelet hatékonyságának javítására hívták fel az európai jogalkotókat – mondta Ságvári Pál.

A MEKH elnökhelyettese kiemelte, hogy a közös álláspontban több magyar szabályozói javaslat is helyet kapott. A földgázellátás biztonsága érdekében – magyar javaslatra – az energiaszabályozók felvetik, hogy a TEN-E rendelet módosításának hatálybalépéséig Közös Érdekű Projektnek (Project of Common Interest, PCI) minősített földgázinfrastruktúra-fejlesztések megvalósítására átmeneti idő álljon rendelkezésre. Ugyancsak magyar javaslatra került be az állásfoglalásba, hogy az okos földgázhálózatok tervezésénél a hidrogénbekeverés lehetőségét is figyelembe kell venni – mondta Ságvári Pál.

Az elnökhelyettes hozzátette: szintén magyar felvetés eredményeként került a közös álláspontba az, hogy az Európai Unióval szomszédos és az EU energetikai joganyagát átültető országokat is érintő határon átnyúló energetikai projektekre (Kölcsönös Érdekű Projektek – Projects of Mutual Interest, PMI) vonatkozó szabályozás egyértelmű, pontos kereteket hozzon létre, így is segítve a fejlesztések megvalósulását.

A transzeurópai energiainfrastruktúra iránymutatásairól szóló rendelet (TEN-E) felülvizsgálati tervezetéhez kiadott ACER-CEER álláspont többek között a következő ajánlásokat tartalmazza:

  • A projektek értékelésének megfelelő költséghaszon-elemzéseken keresztül kell történnie,
  • A projekteket különböző jövőképek szerint kell értékelni, és ehhez megfelelő forgatókönyvek kidolgozása szükséges,
  • Az offshore hálózat tervezését teljes mértékben be kell építeni az európai hálózat­tervezésbe,
  • A határokon átnyúló beruházások engedélyezésének kizárólag a nemzeti szabályozó hatóságok és adott esetben az ACER hatáskörébe kell tartozniuk,
  • Indokolt a kockázattal kapcsolatos ösztönzőkre vonatkozó szabályozás kivezetése

Kapcsolódó írásaink