Gazdaság

Változatlan alapkamatok

Hétindító. Kína és ezzel együtt Ázsia hirtelen növekedése valójában a mélyponthoz képest jelent elmozdulást

Az építőipar év eleji teljesítménye jó hatással lehet az első negyedév várható teljesítményére. Ami a nemzetközi piacokat illeti, a Fed és a japán jegybank is kamatdöntő ülést tart.

Idehaza ma kaphatunk képet az építőipar januári helyzetéről. Az ágazat abból a szempontból érdekes, hogy decemberi teljesítménye éves összevetésben 0,3 százalékos enyhe visszaesést mutatott, a negyedik negyedévben azonban azt láttuk, jól teljesített a szektor, főleg a lakásépítések terén, amellyel a GDP-hez járult hozzá – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Csütörtökön módosíthat a jegybank az egyhetes betéti kamaton. Erre a lépésre akkor lehet szükség, ha a forint árfolyama egy esetleges negatív pánik miatt a negatív rekord közelébe ér vagy eléri azt. Az elemző rámutatott, a magyar fizetőeszköz sohasem önmagában, hanem mindig a régió devizái­val együtt gyengül vagy erősödik. A betéti kamat a jegybank számára egyfajta minimális mozgástér, amivel a hazai deviza gyengülésébe időlegesen beavatkozhat. Amennyiben beavatkozik, 15 bázispontos emelésre van kilátás.

Ami a nemzetközi piacokat illeti, tegnap ismerhettük meg Kína ipari termelésének, valamint kiskereskedelmének februári alakulását. A jelentős(nek tűnő) emelkedés annak köszönhető, hogy a tavalyi első negyedévben ott tombolt először a járvány, a mostani látszólag nagy növekedés valójában csupán a mélypontokhoz képest magasabb érték, ahogyan az export és az import látszólag nagyarányú emelkedése is – magyarázta az elemző.

A héten lesz az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése. Virovácz Péter szerint bár sem alapkamat sem pedig más módosítás nem várható, az optimistább második negyedéves kilátások, valamint a várható újranyitás miatt maradhat a támogató monetáris politika.

Ezen felül módosíthatják az idei éves GDP-várakozásokat, nem kizárt az éves szintű négy-ötszázalékos bővülés. Ezen felül várható még a dot plot grafikon közzététele, amelynek lényege, hogy a Fed régiós elnökeinek véleményét mutatja az alapkamat lehetséges jövőbeli szintjéről. Ebből azt láthatjuk, hogy jelentős kamatpályamozgás nem várható, illetve innen derülhet ki, hogy a korábbi 2024-es tervek helyett már 2023-tól is kilátásba helyezhetik az alapkamat emelését.

Pénteken lesz a japán jegybank kamatdöntő ülése. A szigetország alapkamatában (amely negatív tartományban van) nem várható változás, ami miatt az ülés fontos lehet, hogy a hosszú lejáratú állampapírok hozamsávját (pozitív és negatív irányban is) bővíthetik, a jelenlegi 0,2-ről 0,4 százalékra.

Kapcsolódó írásaink

Marad most is az alapkamat

ĀHétindító. Csütörtökön jelennek meg a decemberi bérek, pénteken a januári foglalkoztatás–munkanélküliség adatai