Gazdaság

Három alapkőre épül az e-áfa, a cégek nyártól megkapják az áfabevallásuk kiajánlott tervezetét

Automatikus értesítés összeghatárokról

A vállalkozásokat nyártól már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésé­ben azzal, hogy megküldi nekik az áfabevallás kiajánlott tervezetét – írta tegnap közleményében Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Kiemelte: három alapkőre épül az e-áfa, a 21. századi adótörténelem egyik legnagyobb jelentőségű adóhivatali fejlesztése. Ezek egyike az online számlarendszer, idéntől ugyanis minden számlát lát az adóhivatal, ez évente 550 millió online számlát jelent. Évi mintegy 3,5 milliárdnyi adóügyi bizonylattal (nyugtával és egyszerűsített számlával) a legnagyobb adatállományt egy másik, már 2014 óta létező adóügyi eszköz, az online pénztárgéprendszer biztosítja.

Ezt egészíti ki az évi néhány százezer elektronikus vámáru-nyilatkozat, az importadatokkal – sorolta az államtitkár. Izer Norbert elmondta, hogy az e-áfa-rendszer már nyártól nagy könnyebbséget hozhat a vállalkozások ügyintézésében. Mivel az adatok folyamatosan érkeznek, ezért akár naponta lekérdezhető az egyenleg.

Akár összeghatárokra, akár bizonyos számlakiállítókra is lehet majd értesítést kérni. Az államtitkár emlékeztetett, január 4-én lépett hatályba a minden egyes számlára vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség, ám a kormány még három hónap szankciómentes időszakot biztosított a vállalkozásoknak.

Kapcsolódó írásaink