Gazdaság

Matolcsy: A jövőhöz vezető utak

Diana Coyle-nak teljesen igaza van abban, hogy a gazdasággal kapcsolatban fontos az optimizmus - írta Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-n megjelent írásában, melyben a „Why optimism about the economy is so important" (Miért olyan fontos a gazdasággal szembeni optimizmus) című cikkre (FT, 2021. február 25.) reagált.

Matolcsy: A jövőhöz vezető utak
Matolcsy György
Fotó: MH

Matolcsy cikkében kiemelte: a múltban előfordult mintázatok kulcsfontossággal bírnak a jövőhöz vezető utak felkutatásában.

„Egyrészt egy új reneszánsz korát éljük, ami azt jelenti, hogy a felfedezések alapvetően alakítják át gondolkodásmódunkat és környezetünket. Másrészt egy új, globális »harmincéves háborúban« is élünk. Ráadásul az 1940-es évek bizonyos részletei is leperegnek a szemünk előtt, miközben pedig az 1970-es évek viharos évtizedét éljük át újra” - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hozzátéve: ezek a ciklusok mind hadviselést jelentenek, nem pedig jólétet.

„Eljött az ideje, hogy a klímaháború megnyerése érdekében a kormányok nagyarányú beruházásokat hajtsanak végre a zéro szén-dioxid kibocsátású energiaforrások területén. A kormányoknak integrált egészségügyi rendszerekbe is be kell fektetniük, hogy megnyerjük a háborút, ami minden emberi lény számára hosszú és egészséges életet biztosít majd. A kormányoknak ki kell taposniuk az utat egy új »közösségi gazdaság« felé is, úgy, hogy olcsó energiaforrásokhoz, információkhoz, képzésekhez, anyagiakhoz, egészségügyi ellátáshoz és otthonokhoz biztosítanak hozzáférést minden állampolgár számára. Mindent egybevetve, jelenleg a vágyott optimizmust a kormányok megfelelő politikája táplálhatja” - írta Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink