Gazdaság

Januárban visszaesett a hazai villamosenergia-fogyasztás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette legfrissebb villamosenergia-piaci elemzését. A januári beszámoló a fogyasztási adatok mellett a piaci árakat és az erőművek termelési kapacitását is ismerteti.

Januárban visszaesett a hazai villamosenergia-fogyasztás
Az enyhe időjárás csökkentette a fogyasztást
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Míg az előző év azonos időszakához képest az európai aggregált villamosenergia-fogyasztás emelkedett januárban, a régió országaiban, így hazánkban is a fogyasztás csökkenése volt jellemző, ami elsősorban az enyhe időjárásnak köszönhető.

Az előző hónap kiugró árai után a másnapi piaci árak visszatértek az elmúlt öt év januárjára jellemző tartományba. A hazai árak többször is alacsonyabbak voltak, mint az osztrák és német piac árai, mivel Nyugat-Európában folytatódott az alacsony nap- és szélerőművi termelés, a Balkánon azonban bőséges volt a vízerőművek termelése. Ez azt eredményezte, hogy – bár Magyarország általában északi irányból importál és a déli országokba exportál – az áramlás iránya januárban gyakran megfordult: Horvát­országból és Szerbiából szinte folyamatosan importáltunk, miközben Ausztria felé kiszállítás történt.

Az erőművek januárban magas rendelkezésre állással üzemeltek. A kedvező piaci környezetben folyamatosan termelt a hosszú éveken át álló debreceni és nyíregyházi gáztüzelésű erőmű is. A termelés 48,7 százalékát nukleáris, 32,6 százalékát gáztüzelésű, 8,7 százalékát pedig lignit termelőegységek biztosították. Az időjárás nem támogatta a megújulók termelését: a naperőművek 2,2 százalékát adták a teljes termelésnek, a szélerőművek pedig 2,1 százalékát.

Kapcsolódó írásaink