Gazdaság

Erős vásárlói roham a vízparti ingatlanokért

A járványügyi helyzet ellenére a Velencei-tó és a magyar tenger körüli telkekre akkora a kereslet, hogy azzal a kínálat már nem tud lépést tartani

Komoly fellendülés tapasztalható a Balaton déli partján és a Velencei-tó ingatlanpiacán. A magyar tenger közelében már mindenféle ingatlantípus iránt megnövekedett az érdeklődés, addig a Velencei-tónál a telkek népszerűsége ugrott meg az előző évekhez képest. Az OTP Ingatlanpont szakértői sajtóközleményében Siófok és környékének, valamint a Velencei-tó ingatlanpiacának aktualitásait és sajátosságait veszik górcső alá.

Erős vásárlói roham a vízparti ingatlanokért
Idén is nagy népszerűségnek örvend a Balaton déli partja
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A nyaralóvásárlási szezon tavasszal indul, de idén már januárban megbolydult a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiaca. Vidéki viszonylatban mindkét terület átlagárai magasak és vetekedhetnek a fővárosi átlagárakkal is. Sőt a Velencei-tó és a Balaton déli parti piacának olyan szegmensei is vannak, ahol a kínálat már nem tud lépést tartani
a kereslettel.

A NAV forgalmi adatai szerint a 2020-ban eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a Velencei-tó és a Balaton déli partján fekvő városok közül Zamárdiban megközelítette, míg Siófokon és Balatonlellén át is lépte a félmillió forintos határt. Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 2020-ban 376 ezer Ft, míg Velencén 346 ezer Ft volt. Ezekhez hasonló árszínvonal volt kimutatható Balatonföldváron, Fonyódon és Keszthelyen.

Míg a Balaton és környéke az ország egyik legnépszerűbb nyaralási célpontja, addig a Velencei-tóra egyre többen tekintenek kívülállóként. A járvány hatására érezhe­tően visszaesett a társasházi lakások iráni kereslet, és leginkább az önálló nyaralókat keresték az érdeklődők, most viszont minden ingatlantípusra élénk az érdeklődés.

Azok, akik lakásvásárlási céllal keresnek siófoki házat vagy lakást, túlnyomórészt nyaralási szándékkal szeretnék megszerezni a vízparti ingatlanokat. Az új építésű ingatlanok növekvő árai miatt a vízparttól távoli telkek, panellakások és használt ingatlanok árai is emelkedtek. A belföldi érdeklődők mellett megjelentek a külföldi befektetők is Siófokon, azonban a koronavírus járvány az ő szempontjukból különösen hátráltató tényező – mondta Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

A Velencei-tó partján már az év elején megélénkült a telkek iránti kereslet. A használt ingatlanok 500-600 ezer forintos átlagos négyzetméter ára miatt sokan inkább az új építésűeket preferálják, ahol szinte mindent a saját ízlésük és elvárásaik szerint tudnak kialakítani. Az érdeklődők jellemzően Budapestről és környékéről érkeznek, akik egy fővárosi lakás árából a Velencei-tó partján egy családi házba tudnak költözni. Az OTP szakértői elmondták, hogy a beruházói oldalon is élénkül a kereslet, ezeknek a társasházi lakásoknak az átlagára a 650–750 ezer forintot is eléri négyzetméterenként.

Mélyponton az albérletárak, a Belváros a legérintettebb


A koronavírus éve alaposan felforgatta az albérletpiacot, de a járvány harmadik hulláma egyelőre nem okozott komolyabb felfordulást és újabb áresést a kiadó lakások területén – derült ki a Rentingo.com közösségi albérletkereső friss elemzéséből. Míg a pandémia kitörése előtt, tavaly márciusig a bérbeadók csaknem 170 ezer forintos bérleti díjat kértek Budapesten, addig idén januárra az albérletárak átlagos szintje 140 ezer forint körül állt be, ami nagyjából 16 százalékos visszaesést jelent.

Ez a csökkenés azonban eltérő mértékben jelentkezett Budapest egyes kerületei és körzetei esetében. A Rentingo.com interaktív albérleti térképén, az Alberletkalkulator.hu-n jól látható, hogy Budapesten a bérleti díjak alakulása nemcsak városrészenként és kerületenként, hanem kisebb körzetekre bontva is jelentősen különbözött, így például a legnagyobb árzuhanás a belvárosi lakásokat érintette.

A megváltozott piaci viszonyokhoz a bérbeadók a kaució kérdésében is igyekeztek rugalmasan alkalmazkodni.

A tavaly márciusban az óvadék mértékének területén is komoly verseny alakult ki: a korábbi tíz százalék helyett már a lakásukat kiadók 33 százaléka kért mindössze egyhavi kauciót.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink