Gazdaság

Benyújtották az szja-mentességről szóló törvényjavaslatot

Kedvezmény a fiataloknak

Szerda késő este nyújtották be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi 2022-től a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességét – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán.

Benyújtották az szja-mentességről szóló törvényjavaslatot
Novák Katalin
Fotó: MH

A 25 év alatti fiatalok szja-mentessége a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik lépése, amely a kormány reményei szerint növeli majd a foglalkoztatottságot és a legfiatalabb munkavállalók bérét. Novák Katalin videóüzenetében azt mondta: a törvényjavaslat értelmében 2022 január elsejétől a 25 év alatti fiatalok a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig – 403 600 forintig – mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetésének kötelezettsége alól.

Úgy fogalmazott: ez egy lehetőség a fiataloknak, hiszen így nagyobb lesz az anyagi mozgásterük. Átlagosan körülbelül 22 százalékkal nő majd a jövedelmük a jelenlegihez képest – tette hozzá. Az intézkedés Novák Katalin szerint csaknem félmillió fiatalt érinthet közvetlenül, hiszen ennyien vannak azok, akik évről évre hosszabb vagy rövidebb ideig már dolgoznak. Megjegyezte: a 15 és 25 év közti korosztályban egymillió fiatal van.

A tárca nélküli miniszter tegnap interjút adott a Világgazdaságnak, ahol elmondta: nincs jele annak, hogy a magyar családok lemondtak volna gyermekvállalási tervükről, amelynek alapján csokot vagy babaváró támogatást igényeltek, így esetükben attól sem kell tartani, hogy segítségre szorulnának majd a támogatások visszafizetésében

Kapcsolódó írásaink