Gazdaság

Számíthatnak a kormány segítségére a márciusban két hétre zárva tartó üzletek is

A kormány segítségére azok a szektorok is számíthatnak, ahol az üzleteknek márciusban két hétre zárva kell tartaniuk, így bértámogatást igényelhetnek a munkaadók munkavállalóik számára például a papír-, játék- és ruházati boltokban, iparcikk kereskedésekben és a fodrászatokban is - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Számíthatnak a kormány segítségére a márciusban két hétre zárva tartó üzletek is
A támogatás mértéke a korábbiakhoz hasonlóan a munkavállaló bérének az 50 százaléka
Fotó: MH/Purger Tamás

Bodó Sándor hozzátette, az érintett szektorokból az elmúlt 2-3 napban már minden megyéből és a fővárosból is érkezett pályázat, a bértámogatást többségében a mikro és kisvállalkozások igényelték.

Közölte, a bértámogatás igényléséhez a munkaadónak ki kell töltenie az egyoldalas pályázati adatlapot, amelyhez csatolni kell a munkavállaló munkaszerződését is.

A támogatás mértéke a korábbiakhoz hasonlóan a munkavállaló bérének az 50 százaléka, maximum a minimálbér másfélszerese.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a támogatás 4 órás foglalkoztatásnál is igényelhető.

Az államtitkár kitért a másik, már korábban megismert bértámogatásra is, amely a vendéglátás, turizmus, szolgáltató szektor szereplői számára elérhető, a kérelmeket a munkaadók április 10-ig adhatják be.

Ebben a programban már több mint 50 milliárd forintot fizettek ki bértámogatásra és ezáltal 115 ezer ember munkahelyének a megőrzésében tudtak segíteni - mondta Bodó Sándor.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy György: Hamarosan...

ĀAz Egyesült Államok összes jelentős szereplőjének összehangolt próbálkozása ellenére több időre van szükség egy átgondolt terv kidolgozására