Gazdaság

Piacösztönző otthonteremtő támogatások

Nőhet az elsőlakás-vásárlók száma, a bővített csok és az illetékmentesség jelentős árelőnyt hozhat, a meglévő állomány korszerűsítése jobb állagú kínálatot eredményezhet

Jelentősen és összetett módon mozgathatják az ingatlanpiacot az év elejével kibővített otthonteremtő támogatások – derült ki a lapunknak nyilatkozó elemzők válaszaiból.

Az eddig bejelentett és elindított kormányzati otthonteremtő támogatások mindegyike élénkítő hatással van az ingatlanpiacra, így összességében aktív ingatlanpiacot várunk idén – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Kifejtette, ez éves szinten 130–150 ezer közötti adásvételt jelenthet a lakóingatlan-piacon idén, ami a tavalyi számokkal összevetve öt-tíz százalék forgalomnövekedést is jelenthet.

Benedikt Károly kiemelte, az első lakásvásárlók aránya tavaly átlagosan huszonöt százalék volt, ami várhatóan a támogatások miatt megnövekedett lehetőségeknek is köszönhetően idén már megközelítheti a harminc százalékot, azaz legalább negyvenezer tranzakció ilyen adásvétel lesz.

Ami az árakra vonatkozó kilátásokat illeti, maradhat a trend, hogy környékenként és ingatlantípusonként változó mértékű lesz az emelkedés, de összességében inkább emelkedésre számítanak a Duna House-nál, átlagosan öt százalék felett. Ezzel párhuzamosan a hitelpiacon a Duna House pénzügyi szakemberei enyhe növekedést várnak, ami 950 milliárd forint háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelt jelenthet éves szinten.

Az elemzési vezető kitért arra is, az újfajta változások a hitelpiacon eddig ritkábban használt támogatásokat tehetnek népszerűvé. Például az egy gyerek után felvehető csok 600 000 forintos támogatása, ami a fővárosi ingatlanárak mellett eddig alkupozíciót jelentett egy ártárgyalás során, de a januártól emellé járó illetékmentesség már többmilliós megtakarítást is jelenthet, így várhatóan sokkal többen fognak élni vele. Ami az érdeklődést illeti, már januárban érezhető volt az otthonteremtési támogatások kedvező hatása – tette hozzá.

Ha a piaci hatásokat összesítve vizsgáljuk, Benedikt Károly szerint elmondható, a támogatások bővítése közvetlenül és közvetve is segíti az ingatlanpiacot. A felújított otthonok javítják a hazai ingatlanállomány minőségét, bár ingatlanpiaci szempontból elsődlegesen az energiahatékonysági felújítások lennének az elsődlegesek.

Emellett többen keresnek majd felújítandó ingatlant, amelyet a jogszabályoknak megfelelően később akár ezzel a támogatással is fel tudnak újítani. Harmadrészt aki él a felújítási támogatással, az a későbbiekben magasabb áron tudja értékesíteni ingatlanát, ami szintén pozitív hatással lehet majd a lakáspiacra.

Végül, ha a falusi csok hatását nézzük, tavaly is a vidéki ingatlanpiac volt a húzóerő az ingatlanpiacon, hiszen Budapesten hatványozottabban jelentkeztek a koronavírus okozta változások. Idén is nagyobb fejlődésre számítunk ezen a területen, mind a nagyobb vidéki városokban, mind ezek agglomerációjában várható élénkülés, valamint a kibővített falusi csok településein is aktívabb lehet a piac.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szintén úgy látja, a falusi csok forgalomélénkítő hatása egyértelmű, és a hivatalos, KSH által közölt statisztikákból is kiderül: a tavalyi második negyedévben az érintett településeken (ahol igénybe vehető ez a támogatásfajta), az egy évvel korábbi időszakhoz képest nem volt forgalmi visszaesés, szemben az egyéb községekkel és a városokkal. Idén januártól ráadásul nagyjából kétszáz új településsel bővült a lista – emlékeztetett az elemző.

További piacmozgató hatásokra vonatkozó kérdésünkre elmondta még, a babaváró támogatást – mivel szabad felhasználású –, megjelenése óta nagy arányban fordítják lakáscélok megvalósítására. Megjegyezte ugyanakkor, a lakásfelújítási hitel és támogatás kapcsán egyelőre nincsenek statisztikák ezek forgalomélénkítő hatásáról, és közvetlen hatás nem is lesz feltétlenül bizonyítható, hiszen ezeket meglévő ingatlanra is lehet fordítani.

Egyértelmű viszont, hogy a pár millió forintból felújítható lakások és házak keresettségét élénkítheti, illetve gyorsabbá teheti az ilyen állapotú ingatlanok értékesítését. Ezzel együtt a szakemberhiány valós probléma lehet, és a felújítással járó bizonytalanságot, munkaszervezési nehézségeket és kockázatokat vállalni nem tudók vagy akarók előtt reális opcióként adódik ilyen esetben a felújítandó lakás eladása és másik, jobb állapotú ingatlan vásárlása.

Kapcsolódó írásaink