Gazdaság

Matolcsy György: Hamarosan...

John Dizard szerint a piac befagyása tendenciaszerűen történik márciusban és szeptemberben a vetésforgó elve alapján - reagált  John Dizard Financial Times-on megjelent írására a novekedes.hu portálon Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Ez majdnem igaz, de nem 100 százalékig. Vegyük ide még az augusztust is, mivel az elmúlt 100 évben a pénzügyi válságok többsége augusztusban vagy szeptemberben köszöntött be - írta Matolcsy György.

Az Egyesült Államok összes jelentős szereplőjének összehangolt próbálkozása ellenére több időre van szükség egy átgondolt terv kidolgozására, melynek célja a globális pénzügyi világ új keretrendszerének megteremtése - emelte ki a jegybank elnöke.

Hozzátette, hogy hatalmas, friss dollárhullámok állandó folyamára van szükség, magasabb, de ellenőrzött inflációra, új, részben az aranyon alapuló jegybanki valutákra és a dollár folyamatos leértékelődésére. Nincs esély egy új Plaza Egyezményre, és az 1971-es év megismétlődése is kockázatos, így elképzelhető, hogy egy új terv van születőben.

Talán majd augusztusban vagy szeptemberben, nem pedig márciusban - hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink