Gazdaság

Továbbra is biztosítottak a szükséges források

A járványügyi és gazdasági védekezés forrásait a költségvetés a tavalyi évben maradéktalanul biztosította, ennek is köszönhető, hogy a magyar gazdaság 2020-ban az uniós átlag felett teljesített. Ahogyan a védekezéshez, úgy a vakcinák beszerzéséhez és a gazdaság újraindításához szükséges források is változatlanul rendelkezésre állnak a költségvetésben. Az eddig meghozott intézkedések és a járványügyi kiadások következtében a központi alrendszer 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárt február végén - tájékoztatott közleményében a Pénzügyminisztérium.

Továbbra is biztosítottak a szükséges források
A járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához a szükséges források továbbra is biztosítottak (képünk illusztráció)
Fotó: gbpim.com

2021 első két hónapjában az államháztartás központi alrendszere 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 505,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 13,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 47,6 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 254,6 milliárd forintot tett ki. 

Jelentős hatással volt a február végi egyenlegre, hogy míg 2021 első két hónapjában 128,8 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor e két hónapban az uniós kiadások megközelítették a 481 milliárd forintot. 
2021. február végéig a hazai kiadások közül kiemelhetők a közúti fejlesztésekre (57,4 milliárd forint), a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (50,7 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (42,0 milliárd forint), a közlekedési ágazati programokra (38,8 milliárd forint) és az Egészséges Budapest Programra (28,7 milliárd forint) folyósított összegek. 

Ezeken túl a 13. havi nyugdíj első részletének kifizetésére is februárban került sor.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a kormány meghosszabbította a bértámogatási rendszert minden bezárással érintett területre kiterjesztve. Továbbá elindult az orvosok több évig tartó, átfogó béremelési programja is.