Gazdaság

Egyre több banknál érhető el a támogatott lakásfelújítási kölcsön

Máris sokan érdeklődnek a kedvezményes lakásfelújítási hitel iránt, amely jelenleg hét pénzintézetnél érhető el. A konstrukció megjelenése magával vonzza a korábban bevezetett kedvezményes hitelfajták, mint például a babaváró támogatás iránti fokozottabb érdeklődést is.

Egyre több banknál érhető el a támogatott lakásfelújítási kölcsön
Máris sokan érdeklődnek a kedvezményes lakásfelújítási hitel iránt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Jelenleg hét pénzintézetnél érhető el a támogatott otthonfelújítási kölcsön: Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit Bank. Amelyik pénzintézet elsejével indítottal el az új termékét, fokozott érdeklődésről számolt be – közölték lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői. Hozzátették, információik szerint a CIB Bank is bevezet egy speciális felújítási hitelterméket, amely abban különbözik majd a már igényelhető támogatott otthonfelújítási hitelektől, hogy nem kamattámogatott konstrukció lesz. A szakértők megjegyezték, hogy az új, kedvezményes termék jelzáloghitel. E hiteltípusoknál a hitelfelvételi folyamat általában hosszabb, mint például a személyi kölcsönök esetében. Még nincsenek hivatalos adatok arról, hogy átlagosan mekkora összegben igénylik az otthonfelújítási kölcsönt az érintettek, de amint megírtuk, volt olyan hitelintézet, amelyik azt a tájékoztatást adta, hogy az ügyfelek átlagosan a maximálisan felvehető összeghez közeli hitelt igényeltek. Szintén írtuk, megoldást jelenthet még, hogy a lakásfelújítási támogatást babaváró hitellel kombinálják, ebből finanszírozzák a munkálatokat.

A Money.hu szakértői szerint vélhetően növekszik majd a felújítási célú jelzáloghitelek, babaváró támogatások és a személyi kölcsönök száma, főleg annak fényében, hogy az egyéves kivitelezési időtartam a piacon szűk keresztmetszetet jelent (nem biztos, hogy a vállalkozók el tudják végezni a munkálatokat egy éven belül).  A támogatott konstrukciók piacán eddig nem volt konkrétan felújítási/korszerűsítési hitel, ez egy teljesen új termék. Az eddigi támogatott hitelek és állami támogatások a vásárlásokat célozták meg, így a csok és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott kölcsön nem használható felújításra, kivéve falusi csok esetén.

A falusi csok kapcsán azonban fontos megjegyezni, hogy azonos számlák nem számolhatók el mindkét támogatás terhére – húzza alá a szakértői válasz. A támogatott otthonfelújítási kölcsönből megfinanszírozott felújítási munkálatok után, ha az érintettek benyújtják a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz, és megkapják a támogatást, akkor a kincstár egyenesen a banknak utalja a támogatás összegét. A támogatás összegével történő előtörlesztésért előtörlesztési díj nem számítható fel. Fontos megjegyezni, hogy otthonfelújítási kölcsönnél muszáj az otthonfelújítási támogatást betörleszteni a tőketartozásba.

Kapcsolódó írásaink