Gazdaság

Matolcsy György: Az amerikai dilemma globális természetű

A tétek igen nagyok. Az Egyesült Államok vagy „nagyot lép” a fiskális lazítás terén, vagy pedig feladja a küzdelmet a visszafogott fellendüléssel és a Fed alullőtt inflációs céljaival szemben - írja Matolcsy György, a jegybank elnöke a novekedes.hu oldalon, a Financial Timesban megjelent „Investors also need to 'act big' as Yellen signals regime change” (A befektetőknek is „nagyot kell lépniük” amikor Yellen szemléletváltást sürget) című cikkre reagálva.

Az utóbbi gyengítheti a Kína elleni gazdasági hadviselés pénzügyi erőforrásait. Mindent összevetve, a második opció tulajdonképpen nem életképes az Egyesült Államok számára. Ennek azonban ára van. Egyfajta „japánizáció” jöhet, és több évtizedbe telik majd a pénzügyi hadviselés alatt felgyülemlett adósság ledolgozása - teszi hozzá.

A Nemzetközi Valutaalapnak és Ian Harnettnek is igaza van. A politikusoknak és a központi bankoknak nincs más választásuk: meg kell építeniük a „kilábaláshoz vezető hidat". Az is igaz, hogy ez viszont megágyazhat a középtávú pénzügyi instabilitásnak - írja az Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Létezhet azonban kiút ebből az amerikai és globális csapdából. Egyrészt, „nagy lépésekkel” kell küzdenünk a jelenlegi és a jövőbeli világjárványok ellen. Másrészt pedig: miért nem vetünk véget az új hidegháborúnak és „lépünk okosat” a két legnagyobb gazdasági hatalom közötti új G2 partnerség kiépítésével - teszti hozzá.

Ha egyszerre nagyot és okosat lépünk, akkor lerövidíthetjük a történelem ösvényét. Ezzel megmenthetünk pár évtizedet gyermekeink és unokáink számára - zárja sorait Matolcsy György.