Gazdaság

Sokszorozódó agrárberuházások

A pandémia ellenére zavartalan az élelmiszer-ellátás, az agrárminiszter szerint nagy lehetőségeket tartogat az uniós források mellé adott állami társfinanszírozás

A több mint egy éve tomboló koronavírus-járvány ellenére zavartalanul működik Magyarországon az élelmiszer-ellátás, a mezőgazdasági fejlesztések országszerte folytatódnak a 2027-ig tartó uniós ciklusban.

Sokszorozódó agrárberuházások
A közös agrárpolitika forrásai nagy élelmiszeripari fejlesztéseket tesznek lehetővé
Fotó: MH/Katona László

Nagy lehetőségeket tartogat a magyar vidék számára, hogy az uniós források mellé nyújtott állami társfinanszírozás 17,5 százalékról nyolcvan százalékra nő – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter az Agromashexpo virtuális megnyitóján. A vidékfejlesztési program korábbi keretéhez képest 2027-ig háromszoros összeg, 4265 milliárd forint áll a vidékfejlesztés és az élelmiszeripar rendelkezésére a közös agrárpolitika forrásaiból.

A tárcavezető az agrárdigitalizációtól és a precíziós gazdálkodás terjedésétől várja a termelési hatékonyság javítását. A tavalyi adatok alapján Nagy István úgy véli, hogy a mezőgazdaság eredményes évet zárt. A 2020-as agrárkibocsátás értéke meghaladta a 2950 milliárd forintot, ami Európa egyik legjelentősebb, 4,1 százalékos növekedését jelenti az előző évhez képest. Az agrárberuházások értéke szeptember végéig elérte a 351 milliárd forintot, ami 6,5 százalékos növekedés 2019 azonos időszakához képest.

Ugyancsak az első három negyedévben 140 milliárd forintért vásároltak a magyar gazdák új gépeket, ami háromszázalékos emelkedés éves összevetésben. Az agrárium erejét mutatja az is, hogy 2020 novemberének végéig az 5,4 milliárd eurós külkereskedelmi többletből hárommilliárd forintot tett ki a mezőgazdasági termékek kivitele. Az agrártámogatások összege 2010 óta másfélszeresére nőtt, értékük tavaly meghaladta a 886 milliárd forintot.

A vidékfejlesztési program támogatásai mostanáig megközelítették az 1500 milliárd forintot. A kiírásokra érkező csaknem 300 ezer kérelemből 220 ezer kapott támogatást – idézte fel a miniszter. A virtuális megnyitón átadták a Agromashexpo idei elismeréseit is. A termékfejlesztési nagydíjat az Axiál Kft. mAXI-MAP nevű szoftverszolgáltatása nyerte. A termékfejlesztési különdíjat a DryerDoctor Kft. pályázatának ítélték oda. Az idén virtuális formában megrendezett, regisztrációval ingyenesen megtekinthető Agromashexpo agrárgépipari kiállítás szombatig tart.

Kapcsolódó írásaink