Gazdaság

Matolcsy György: A feladat, hogy jól elkapjuk a közelgő rajtot

Az a sebesség, ahogyan kijövünk a járványból, 10-20 évre is meghatározhatja a felzárkózásunkat. Mivel a 2021-es növekedés megközelítheti a 6 százalékot, ezért már ez év végére elérhetjük a gazdaság járvány előtti teljesítményét, így 2021 az egymást követő kilencedik esztendő lehet, amikor a magyar gazdaság teljesítménye meghaladja az EU átlagát – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Matolcsy György: A feladat, hogy jól elkapjuk a közelgő rajtot
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A jegybankelnök a Demokratának adott interjújában kifejtette, hogy a világgazdaság hosszú ciklusok mentén fejlődik. Ennek megfelelően vannak rövidebb, 8-10 évente egy-egy válságban kicsúcsosodó reálgazdasági ciklusok, néhány évtizedes kifutású pénzügyi és technológiai ciklusok és olykor több évszázados hosszúsággal bíró geopolitikai ciklusok is.

Kiemelte, amikor a járvány második hulláma megjelent, Magyarország gyorsan és hatásosan tudott reagálni. Ezt immár az adatok is visszaigazolják: a második hullámot az elsőnél lényegesen kisebb veszteségekkel teljesítette magyar gazdaság.

Mint fogalmazott, a gazdasági növekedés helyreállítása után prioritássá kell tenni az egyensúly újbóli helyreállítását is, és folytatni a 2010-es évek sikeres receptjét, az egyensúly és növekedés kettősét.

Kiemelte, különösen sikeres volt a munkahelyek védelme, hiszen 2020 decemberében lényegében ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel korábban, és a magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A jegybankelnök szerint most azonban a feladat már a közelgő rajt jó elkapása lesz. Mivel a 2021-es növekedés megközelítheti a 6 százalékot, ezért már ez év végére elérheti a magyar gazdaság járvány előtti teljesítményét.

Kapcsolódó írásaink