Gazdaság

Több földrengéskárt jelentettek idehaza decemberben, mint Horvátországban

Tényleges kifizetések

Lényegesen felülmúlják a korábbi becsléseket a tavaly decemberi horvátországi földrengések magyarországi tényleges káradatai, a kárbejelentések száma pedig meghaladja a horvátországit – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tegnap az MTI-vel.

A december 28–29-i horvátországi rengések miatt a hírek százmillió forintos hazai károkról szóltak, január első napjaiban ötszázmillió forintra ugrott a számla, végül a tényleges kifizetések összege megközelítette a 830 millió forintot – ismertette a szövetség. Január elején háromezer bejelentés kapcsolódott a földrengésekhez, a véglegesnek mondható statisztika szerint a károk száma meghaladja a 8700-at.

A horvát biztosítók szövetsége szerint 7430 bejelentés nyomán mintegy 33 millió eurónak megfelelő kunát fizettek ki és 10-13 milliárd forintnyi tartalékot különítettek el a károkra. Ehhez januárban további ötmillió eurónyi kifizetés társult. Kevesen fordultak a biztosítókhoz. Ennek oka az lehet, hogy Horvátországban nagyon alacsony, alig 30 százalékos a lakásbiztosítások elterjedtsége.

Kapcsolódó írásaink