Gazdaság

Erős felpattanási potenciált jeleznek a negyedik negyedévi GDP-adatok

Ha a korlátozásokat viszonylag hamar feloldják, és nem lesz szükség újabb szigorításra, akkor erőteljes, ötszázalékos növekedés sem kizárt

A tegnap közölt friss adatok alapján a tavalyi év utolsó három hónapjában 1,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévhez képest. – jelentette be második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők szerint ez azt is jelentheti, hogy év végére a gazdaság ledolgozhatja a válság okozta gazdasági visszaesést.

Erős felpattanási potenciált jeleznek a negyedik negyedévi GDP-adatok
A kereskedelem más ágazatokkal szemben minimális növekedést könyvelhetett el
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékponttal nagyobb volt a gazdasági növekedés a KSH első becslésében közölt adatnál, éves összehasonlításban pedig 0,1 százalékponttal kisebb volt a visszaesés. 2020-ban a GDP volumene 5,0 százalékkal maradt el az előző évitől, ami szintén 0,1 százalékponttal kisebb visszaesés, mint az első becslésben.

A felhasználási oldalon a beruházások 4,4 százalékkal emelkedtek. A külkereskedelemben az export 3,2 százalékkal, az import három százalékkal növekedett. Az építőipar hozzáadott értéke 3,9 százalékkal, a mezőgazdaságé 5,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 5,7 százalékkal csökkent.

A legnagyobb visszaesést a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1, illetve a szállítás-raktározás szenvedte el, húsz százalékkal. A kereskedelem teljesítménye 0,1 százalékkal nőtt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 6,3 és 8,7 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,3 százalékkal nőtt. A közigazgatás és az egészségügy hozzáadott értéke 0,1 és 7,9 százalékkal lett kisebb, mint az előző év negyedik negyedévében.

Az oktatásban a hozzáadott érték 1,9 százalékkal növekedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás, azaz a beruházások 1,2 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az export volumene 1,7, az importé 0,9 százalékkal nőtt. A KSH tegnap közölt GDP-adatait kommentálva Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek azt írta, hogy a revideált negyedik negyedéves adat miatt 2021-re az ING 5,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol, amivel az év végére a magyar gazdaság már le is dolgozhatja a válság okozta gazdasági visszaesést.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője viszont arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a korlátozásokat viszonylag hamar feloldják, és nem lesz szükség újabb szigorításra, akkor erőteljes, négy vagy akár öt százalékot meghaladó növekedés sem kizárt, ha viszont  a gazdasági életet érintő további korlátozásokat kell elrendelni, vagy a meglévők feloldása sokáig elhúzódik, annak következményei beláthatatlanok lehetnek mind a GDP, mind a költségvetés vagy éppen a foglalkoztatás szempontjából.

Százmilliárd euró feletti magyar export

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a százmilliárd eurót – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Központi Statisztikai Hivatal külkereskedelmi mérlegre vonatkozó adatai kapcsán Ócsán. Hozzátette, az ország elérte exportteljesítményének felső határát, és továbblépés csak abban az esetben képzelhető el, ha az exportra termelő magyar vállalatok fizikailag is közelebb tudnak menni a piacaikhoz, és termelésüket legalább részlegesen ki tudják helyezni. Ez remélhetőleg újabb exportnövekedéssel fog járni – fűzte hozzá Szijjártó Péter. Olyan programot indított el a kormány, amellyel a magyar vállalatok exportpiacaikon történő beruházásait finanszírozza. Erre hetvenmilliárd forintos keretösszeget biztosított – mondta.
(KF)

Ellenállóbb a hazai gazdaság

A magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál, és hamarabb magára talált, mint a 2008-as válság után – írta Varga Mihály kedden a közösségi oldalán. A pénzügyminiszter a tavalyi negyedik negyedév gazdasági adataira reagált bejegyzésében. A tárcavezető elmondta, hogy a magyar gazdaság éves szinten 5,1 százalékkal esett vissza, miközben az EU átlaga mínusz 6,4 százalék. A belföldi teljesítményhez leginkább az ipar járult hozzá, a kibocsátás
a tavaszi lezárást követően nőtt, és az utolsó négy hónap mindegyikében meghaladta az előző év szintjét. Segítette a gazdaság védelmét a beruházások növekedése is, a 27,5 százalékos ráta európai összehasonlításban is magasnak számít – tette hozzá. (JL)

Kedvező értékelés Londonból

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék felfelé módosított tavalyi negyedik negyedévi növekedése azt valószínűsíti, hogy az idei év egészében az eddig vártnál gyorsabban, jóval 5 százalék feletti ütemben növekedhet a magyar gazdaság. A Capital Economics közgazdászai a teljes kifejtésű GDP-adatsorokból azt olvassák ki, hogy a nettó kereskedelmi egyenleg a lengyel gazdaságra visszahúzó erővel hatott, a magyar és a cseh gazdaság teljesítményére ugyanakkor felhajtóerőt gyakorolt.

(MOA)

Kapcsolódó írásaink