Gazdaság

A fővárosban a járvány ellenére nőttek az albérletárak

A korlátozó intézkedések tavaly márciusi bevezetése óta Budapesten tíz százalékkal emelkedtek az albérletárak, kivéve a VIII. és IX. kerületet – közölte az Otthon Centrum.

A fővárosban a járvány ellenére nőttek az albérletárak
A fővárosban a járvány ellenére nőttek az albérletárak (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az Otthon Centrum által küldött sajtóközleményben kiemelték: a VII., VIII. és IX. kerületben 125 ezer forintos átlagos havidíjat mért a közvetítőhálózat, miközben a többi kerületben, elhelyezkedéstől függően, átlagosan 150–200 ezer forint ellenében lehetett lakást bérelni, a legdrágább a VI. kerület volt.

Az ingatlanközvetítő tanulmánya szerint a budai kerületekben az utóbbi hónapokban a bérleti díjak középértéke 170 ezer forint körül alakult. A legdrágább a II. kerület, ahol 195 ezer forintos átlagos havi bérleti díj volt jellemző, míg az I. és III. kerületben 155 ezer forintot kellett átlagosan fizetni.

A panellakások bérleti díjában az Otthon Centrum nem tapasztalt számottevő különbséget a fővárosi városrészek között, a kerületek többségében 115-120 ezer forintot kérnek egy hónapért. A pesti oldalon azonban ez hétszázalékos emelkedés a tavalyi második negyedévhez képest.

Vidéken a legnagyobb városokban a tégla- és panellakások bérleti díja között nincs számottevő különbség. Jelenleg Győrben a legdrágább lakást bérelni, ahol 100 ezer forintos bérleti díjjal kell számolni, míg a többi városban 70–90 ezer forint között változnak a bérleti díjak. A tanulmány a koronavírus kezdeti időszakában mért bérleti díjakat vetette össze az utóbbi négy hónap adataival.

Kapcsolódó írásaink

Új idők kezdődnek az albérletpiacon

ĀAz Európai Unió országainak többségére jellemző az a tendencia, hogy a lakásárak nagyobb mértékben növekedtek, mint a bérleti díjak, de vannak kivételek

Rekordszintre nőtt az albérletkínálat

ĀA pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket, az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom