Gazdaság

Meglódultak a beruházások

Az erősödés a kormány támogató intézkedéseinek, az adócsökkentéseknek és a tartósan az Európai Unió élmezőnyében szereplő befektetési rátának köszönhető

A vártnál jobb 2020 negyedik negyedévi beruházási adatok szerepet játszhattak a GDP meglepően kedvező alakulásában, idén pedig az uniós források segítségével 6–10 százalékos növekedést mutathatnak a fejlesztések.

Meglódultak a beruházások
Varga: A családoknak és a költségvetésnek köszönhető a jó teljesítmény
Fotó: MH/Purger Tamás

Tavaly a negyedik negyedévben 4093 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, 4,8 százalékkal több, mint az előző negyedévben – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a Facebookra feltöltött posztjában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A tárcavezető hozzátette, az erősödő teljesítmény elsősorban a költségvetés és a családok növekvő beruházásainak köszönhető. Példaként az ingatlanügyleteket, a közigazgatást, az oktatást és az egészségügyet említette, ugyanis ezeken a területeken 24 százalékos, illetve 21, 20 és 23 százalékos növekedést tapasztaltak. Azzal számolnak, hogy 2021-ben tovább erősödhetnek a beruházások – írta a pénzügyminiszter, aki szerint ezt segítik a kormány támogató intézkedései, a folyamatban lévő kapacitásbővítések, az adócsökkentések és a tartósan az Európai Unió élmezőnyében szereplő beruházási ráta.

A KSH jelentése szerint a tavalyi első három negyedévre jellemző visszaeséssel ellentétben a negyedik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az előző negyedévhez mérve 4,8 százalékkal nőttek a beruházások szezonálisan kiigazítva. A múlt év egészében a fejlesztések 3,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi, rekordmagas szinttől.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azt emelte ki, hogy a beruházások tavaly negyedik negyedévi növekedése vélhetően fontos tényezője lehetett a vártnál kedvezőbb GDP-adatnak. A költségvetési szervek beruházásai emelkedtek, a vállalkozások beruházásai csökkentek, ám ennek mértéke elmaradt a megelőző két negyedévben tapasztalttól.

Szintén nőtt a háztartások beruházási aktivitása, ami az emelkedő lakásépítési számokra vezethető vissza. Az ágazatok közül a feldolgozóiparban a külföldi tulajdonú vállalkozások beruházásainak csökkenése magyarázza a visszaesést a növekvő állami támogatások ellenére is, míg  a szállítás, raktározás ágazatot az utazások számának mérséklődése húzhatta vissza.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatok láttán kiemelte: az állam és a háztartások beruházásai húzták a pozitív tartományba a negyedik negyedévi mutatót, a vállalkozásoknál a beruházási volumen a negatív tartományban maradt. A tavalyi egész éves csökkenésben a járvány mellett szerepet játszott a 2019-es magas bázis – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom