Gazdaság

Nőttek a beruházások a tavalyi negyedik negyedévben

A tavalyi első három negyedévre jellemző visszaeséssel ellentétben, a negyedik negyedévben a 2019-es év azonos időszakához viszonyítva 2,5 százalékkal, a 2020 harmadik negyedévéhez képest - szezonálisan kiigazítva - 4,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene. 2020 egészében a fejlesztések 3,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi rekordmagas szinttől - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nőttek a beruházások a tavalyi negyedik negyedévben
A beruházások újbóli felfutását elsősorban a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

A beruházások újbóli felfutását elsősorban a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 3,6 százalékkal csökkent, amiben meghatározó szerepet játszott, hogy a külföldi érdekeltségű vállalkozások továbbra is visszafogták fejlesztéseiket. Ugyanakkor a beruházások 18 százalékát realizáló költségvetési szerveknél az új tárgyi eszközök vásárlásai kiemelkedően, 10 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest.

Tavaly a negyedik negyedévben 4093 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon

Tavaly a negyedik negyedévben 4093 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, 4,8 százalékkal több mint az előző negyedévben - közölte a pénzügyminiszter hétfőn a Facebookra feltöltött posztjában.

Varga Mihály hozzátette, az erősödő teljesítmény elsősorban a költségvetés és a családok növekvő beruházásainak köszönhető.

Példaként az ingatlanügyleteket, a közigazgatást, az oktatást és az egészségügyet említette, ugyanis ezeken a területeken 24 százalékos, illetve 21, 20 és 23 százalékos növekedést tapasztaltak.

Azzal számolnak, hogy 2021-ben tovább erősödhetnek a beruházások - írta a tárcavezető, aki szerint ezt segítik a kormány beruházás támogató intézkedései, a folyamatban lévő kapacitásbővítések, az adócsökkentések és a tartósan az Európai Unió élmezőnyében szereplő beruházási ráta.

Objektum doboz

A beruházások segítették a tavaly negyedik negyedévi GDP növekedését

A vártnál jobb 2020 negyedik negyedévi beruházási adatok szerepet játszhattak a GDP meglepően kedvező alakulásában, az idén pedig az uniós források segítségével 6-10 százalékos növekedést mutathatnak a fejlesztések - kommentálták a legfrisseb beruházási adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-nek küldött kommentárjában azt emelte ki,  hogy a beruházások tavaly negyedik negyedévi növekedése vélhetően fontos tényezője lehetett a vártnál kedvezőbb  GDP-adatnak. A költségvetési szervek beruházásai emelkedtek, a vállalkozások beruházásai csökkentek, ám ennek mértéke  elmaradt a megelőző két negyedévben tapasztalttól. Szintén nőtt a háztartások beruházási aktivitása, ami az emelkedő lakásépítésre vezethető vissza. Az ágazatok közül a feldolgozóiparban a külföldi tulajdonú vállalkozások beruházásainak csökkenése magyarázza a visszaesést a növekvő állami támogatások ellenére is, míg  a szállítás, raktározás ágazatot az utazások számának mérséklődése húzhatta vissza.

A kedvező beruházási adatok segíthetik a gazdasági kilábalást, ám ennek feltétele a vállalkozások beruházási aktivitásának növekedése, illetve az, hogy a nagyobb beruházások esetében csökkenjen az állami támogatástól való függőség - mutatott rá.

Jelentős pozitív meglepetést okoztak a friss beruházási adatok Suppan Gergelynek, a Takarékbank vezető elemzőjének is. Mint jelezte, 2010-hez képest 80,9 százalékkal, 2015-höz képest 46,6 százalékkal nőttek a beruházások tavaly.

A járvány negatív gazdasági hatásait a kormány a jegybankkal és állami bankokkal együtt a vállalati beruházások igen nagyvolumenű közvetlen támogatásával igyekszik ellensúlyozni. A feldolgozóipari beruházásokat a rekordszintű működő tőke beáramlás is támogatja. A lakossági beruházásokat a kedvezményes újlakás áfa visszavezetése mellett számos családtámogatási program élénkíti. Érdemi felfutás várható az állami beruházások, valamint az uniós források által támogatott beruházások területén, az uniós helyreállítási alap (Next Generation EU) pedig soha nem látott többletforrást biztosít - mutatott rá.

Az idén már eddig bejelentett több mint 750 milliárd forintnyi, valamint tavaly és tavalyelőtt bejelentett, rekord volumenű, 5,7 milliárd eurónyi (1700 milliárd forint) új beruházással együtt folytatódhat a feldolgozóipari beruházások bővülése.

Mindezek hatására idén a beruházások 6 százalék feletti növekedését várják a Takarékbank elemzői.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatok láttán kiemelte: az állam és a háztartások beruházásai húzták a pozitív tartományba a negyedik negyedévi mutatót, a vállalkozásoknál a beruházási volumen a negatív tartományban maradt. A tavalyi egész éves csökkenésben a járvány mellett szerepet játszott a 2019-es magas bázis  - tette hozzá.

A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság a 2021-es év elejét is meghatározza, de az látható, hogy az építési beruházások lendületben vannak. Az építőipari megrendelések alakulásából pedig arra lehet következtetni, hogy ezen a területen a beruházások további bővülése várható. Emellett az idén az uniós forrásokból és helyreállítási alapból finanszírozott fejlesztések is lökést adhatnak a beruházásoknak.

A K&H szakembere hozzáfűzte, az idén összességében, akár 10 százalék feletti bővülés is elképzelhető a beruházásokat tekintve a mostani kilátások szerint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom