Gazdaság

A MEKH Energiadíj-kalkulátora a legkedvezőbb tarifacsomag kiválasztásában is segít

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) új Energiadíj-kalkulátora segítségével a cégek mostantól egyszerűen összehasonlíthatják a villamosenergia-kereskedők aktuális árajánlatait.

A MEKH Energiadíj-kalkulátora a legkedvezőbb tarifacsomag kiválasztásában is segít
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A szakembereink által kifejlesztett alkalmazás egyetlen kereskedőt sem részesít előnyben, az ajánlatokat részrehajlásmentesen, a villamosenergia-kereskedők által szolgáltatott főbb, objektív paraméterek alapján hasonlítja össze, ezzel is segítve a fogyasztók tájékozódását – hangsúlyozta Tóth Tamás a MEKH elnökhelyettese az új alkalmazással kapcsolatban lapunknak eljuttatott sajtóközleményük alapján.

A kis- és középvállalkozások működési költségeinek jelentős hányadát teszi ki a felhasznált villamos energiáért fizetett díj. A MEKH új alkalmazása segítségével a cégek mostantól egyszerűen összehasonlíthatják a kereskedők aktuális árajánlatait, kiválaszthatják a számukra legkedvezőbbet, amivel akár költségmegtakarítást is elérhetnek - emelik ki.

Tóth Tamás a MEKH elnökhelyettese az Energiadíj-kalkulátorral kapcsolatban elmondta: a szakembereik által kifejlesztett alkalmazás egyetlen kereskedőt sem részesít előnyben, az ajánlatokat részrehajlásmentesen, a villamosenergia-kereskedők által szolgáltatott főbb, objektív paraméterek alapján hasonlítja össze, ezzel is segítve a fogyasztók tájékozódását.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Energiadíj-kalkulátora (EKA) a villamosenergia-kereskedők nem lakossági felhasználók számára nyújtott érvényes ajánlatai között segít egyszerűen és gyorsan eligazodni - írják.

A nem lakossági fogyasztók számára rendelkezésre álló, érvényes kereskedői ajánlatok megtekintéséhez mindössze a saját cég éves fogyasztását (maximum 100 000 kWh), valamint a hálózathasználat alapadatait kell megadni. A kalkulátor a számításokat követően az aktuális ajánlatokat könnyen áttekinthető listában jeleníti meg, melyek közül a felhasználó akár az ár alapján is kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.  A lista - igény szerint - különböző feltételek alapján (például felhasználási időszak, a fizetés vagy az elszámolás módja) is szűrhető, és az egyes ajánlatokra kattintva a részletes információk is rendelkezésre állnak az adott termékről - teszik hozzá.

Az egyes kereskedői ajánlatok mérlegelése a felhasználók feladata, ugyanakkor az Energiadíj-kalkulátor üzemeltetője, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége körében ellenőrzi a kereskedőváltásra vonatkozó jogszabályi követelmények betartását - emeli ki a MEKH.

Az európai uniós tagállamok számára a kereskedők ajánlatait összehasonlító eszköz működtetését, a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló 2019/944/EU irányelv (CEP-irányelv) írja elő, meghatározva az alapvető kritériumokat. Az alkalmazással szemben elvárás egyebek mellett az átláthatóság, a pontos és naprakész tájékoztatás, a függetlenség.

Az Energiadíj-kalkulátor elérhető az alábbi oldalon: https://eka.mekh.hu

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom