Gazdaság

Matolcsy György: Magasabb, de nem elszálló infláció jön

Épp egy, az infláció jövőjét érintő dilemma kellős közepén vagyunk: Jeremy Siegel professzornak valószínűleg igaza van, amikor azt írja, hogy az infláció jóval meghaladja majd a FED 2 százalékos célkitűzését, és magasabb is marad több évig, ám a horizonton nem látható hiperinfláció. - írta Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu portálon megjelent cikkében, amelyben a Financial Times egyik cikkére reagált. (FT, 2021. január 20.)

Matolcsy György: Magasabb, de nem elszálló infláció jön
Matolcsy György
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint azonban az infláció jövőjének alakulásában néhány tényező szerepet játszhat.

„Először is, nem vagyunk képesek az infláció pontos mérésére, mert nem tudjuk belekalkulálni a számításba az éppen folyamatban lévő technológiai forradalom összes hatását, különösen a digitális átalakulás hatásait. Mostanában sokkal alacsonyabb lehet az infláció annál, mint amit a statisztikai adatok mutatnak” - mutatott rá a jegybankelnök.

„Szóval lehetnek feltöltésre alkalmas rések. Külkereskedelmi kapcsolataiban az Egyesült Államok fokozatosan cseréli le Kínát egyéb feltörekvő ázsiai gazdaságokra. Ennek pedig valószínűleg ugyanolyan hatása lesz az árakra az Egyesült Államokban, mint az USA és Kína közötti kereskedelem felívelő szakaszaiban. Ezen kívül a digitális átmenet is minden bizonnyal fel fog gyorsulni az amerikai gazdaságban, részben a kínai gazdaság nagyszabású és hatékony digitális átalakulása miatt. Továbbá, rengeteget tanultunk az 1920-as és az 1970-es években lezajló hiperinfláció káraiból. Jelen pillanatban senkinek nem áll érdekében egy elszálló infláció sem a világon, sem pedig az Egyesült Államokban” - írta  Matolcsy György, válaszként a  „Higher inflation is coming and it will hit bondholders„ (Magasabb infláció jön, amit megszenvednek a kötvénytulajdonosok) című cikkre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom