Gazdaság

Egymilliónál is több megmentett állás

Bodó: A mostani helyzetben gondolni kell a 25 éven aluliakra és az alacsony iskolai végzettségűekre is

Meghaladja az egymilliót azoknak a száma, akiknek a munkahelyét megvédte a kormány – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1-en.

Bodó Sándor elmondta, más volt a helyzet a járvány első időszakában, amikor összágazati munkahelyvédelmi támogatásra volt szükség. A második hullám idején pedig már néhány ágazatra (vendéglátás, turizmus, szolgáltatás) fordítottak kiemelt figyelmet.

„De tartósan gondolnunk kell a kutatás-fejlesztés-innováció területén dolgozó munkatársakra, akik magasan képzett munkaerők, és olyan tudás birtokában vannak, amit most is meg kell őriznünk, és mindenképpen használnunk kell majd a gazdaság újraindításakor” – fogalmazott az államtitkár.

Bodó Sándor hozzátette: Európában ilyen jellegű támogatás nemigen van, nincs rá gyakorlat. Elmondta azt is, hogy eddig 11-12 ezer, a kutatás-fejlesztés területén dolgozó ember számára igényeltek támogatást, és a kétharmaduk már meg is kapta a forrást. A kérelmek beadásának határidejét május 23-ig meghosszabbították – fűzte hozzá.

Jelezte azt is, a mostani helyzetben gondolni kell a 25 éven aluliakra és az alacsony iskolai végzettségűekre is, hiszen nekik is szükségük van segítségre a munkaerőpiacon.

A kormány szerteágazó támogatási rendszert vezetett be, de emellett segítséget jelent a hitelmoratórium, az adókedvezmények és a beruházások is – mondta Bodó Sándor. Ismert, a hitelmoratórium egységesen július 1-jéig hosszabbodott meg, a 25 év alatti fiatalok jövedelemadó-mentessége pedig jövőre lép életbe.

Kapcsolódó írásaink