Gazdaság

Segítség a hitelmoratórium a magyar háztartásoknak

A gazdaságpolitika lehetővé tette az adósok számára, hogy ne váljanak fizetésképtelenné, a legrosszabb időszakban felszabadultak a törlesztés terhe alól

A hitelmoratóriumról hozott kormányrendelet szerint alapvető elvárás, hogy kizárólag emiatt ne emelkedjenek majd a havi törlesztők, ám mivel a moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, ez csak úgy oldható meg, ha a kölcsön futamidejét a fizetési szüneteltetésnél valamivel nagyobb mértékben hosszabbítják meg – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője.

– Miért volt szükség a hitelmoratóriumra?

– A válság hatására nagyon sok család és vállalat került nehéz helyzetbe, a vállalkozások bevételei elmaradtak, nem lehettek nyitva, nem tudtak elegendő bevételt termelni és vendéget fogadni. Léteznek olyan területek, ahol termékértékesítéssel foglalkoztak, nekik nagy a bevételkiesésük, mert nincsen turizmus.

– A háztartások mit nyernek a hitelmoratóriummal?

– A háztartásoknál nagyon sokan rövidebb munkaidőre kényszerültek, visszavett fizetéssel, esetleg egyik vagy mindkét kereső elvesztette az állását. Ezeknél a családoknál előállt egy olyan helyzet, hogy a háztartás bevétele jelentősen megcsappant. Ilyenkor meg lehet húzni a nadrágszíjat, lehet kevesebbet költeni ruhára, egyéb cikkekre és élelmiszerre, de a hitelt ettől függetlenül fizetni kell.

Ha nem fizetjük a hitelt, akkor késedelembe esünk, ami többlet- és büntetőkamatokkal jár, s aminek az lehet a vége, hogy akár még a házunkat, lakásunkat is elveszíthetjük. A hitelmoratórium a legrosszabb forgatókönyvet akadályozta meg. Ezzel biztosítja a gazdaságpolitika a hitelfelvevők számára, hogy ne váljanak fizetésképtelenné, és ideiglenesen felszabadítja őket a hitelfizetés terhe alól. Mindez azt jelenti, hogy meghatározott ideig, volt aki számára tavaly év végéig, és egy további szűkebb kör számára június 30-ig nem kellett, illetve nem kell a törlesztőrészletet fizetni.

– És mi lesz a moratórium után?

– Azt tudnunk kell, hogy ez nem ingyenpénz, nincsen ingyenebéd. Ezt a pénzt nem elengedték el a bankok, csak felfüggesztették a törlesztőrészlet fizetését. A hitelt vissza kell fizetni, ugyanabban az összegben, ugyanis a meg nem fizetett kamatok rá fognak rakódni a hitelre, tehát egy kicsivel többet kell majd visszafizetni. Viszont cserébe ebben a nehéz időszakban a moratórium könnyítette a megélhetést.

– A nemzetgazdaságra milyen hatása van a hitelmoratóriumnak?

– Mindenképpen pozitív folyamatról beszélünk. Nyilván voltak és lehettek volna kockázatai, de úgy tűnik hogy a bankszektor kellően konstruktívan állt ehhez hozzá, a pénzügyi stabilitás biztosított, egy ilyen helyzetben azt kell mondanom, hogy egy pozitív intézkedésről beszélhetünk. A bankok nem mentek attól tönkre, hogy elestek ezektől a bevételektől, még ha a 2020-as év nem lesz is a legjobb esztendő a számukra.

A bankok társadalmi felelősségvállalást bizonyítottak a lakosságnál és vállalatoknál hagyott jövedelmekkel, ennek köszönhetően a lakosság tudott fogyasztani, a vállalatok tovább tudták fizetni az alkalmazottaikat, akik ebből a fizetésből vásárolni és élni tudtak. Az a pénz a lakosságnál és vállalatoknál maradt, ami visszaforgott a magyar gazdaságba, fogyasztásba vagy akár beruházásba, és ez mindenképpen közrejátszott abban, hogy tavaly a gazdaság csak öt százalék körüli mértékben esett vissza.

Kapcsolódó írásaink