Gazdaság

Pozitív mérleg a januári államháztartásban

Az emelkedő adóbevételekkel sikerült ellensúlyozni a többletkiadást

A bevételek csaknem tízszázalékos és a kiadások öt százalékot közelítő növekedése eredményeként januárban 198,8 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere – erősítette meg tegnap részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

A központi költségvetés 180,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 22,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,1 milliárd forintos hiányt könyveltek el. A január havi 2254,9 milliárd forint bevétel az egy évvel korábbihoz képest 203 milliárd forinttal, 9,9 százalékkal nőtt. A kiadások 2056,1 milliárd forintot tettek ki, 94,6 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos hónapjának teljesítését.

Mint arról a PM a távirati irodát tájékoztatta, a járványügyi védekezéshez biztosított források mintegy hatvanmilliárd forintot tettek ki januárban. Az általános forgalmi adóból 584,5 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 47,6 milliárd forinttal, 8,9 százalékkal haladta meg.

A jövedéki adóból származó bevétel 107,4 milliárd forint volt, ami 8,9 milliárd forinttal, kilenc százalékkal több az egy évvel korábbinál. A dohánytermékekre kivetett jövedéki adóbevétel 23,8 százalékkal nőtt. A személyi jövedelemadóból származó bevétel januárban 267,2 milliárd forint volt, a magasabb bérkiáramlás miatt 15,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

Népszerű a pénztári kedvezmény

A koronavírus-járvány ellenére tavaly is folytatódhatott az önkéntes pénztári adókedvezményt igénybe vevők számának bővülése Tállai András szerint. A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára a távirati irodának tegnap elmondta: négy év alatt, 2019-re a duplájára, 43 milliárd forintra nőtt az önkéntes pénztári adókedvezmények összege, a kedvezményezettek száma pedig háromszázezerrel, 910 ezerre emelkedett. (PGI)

Kapcsolódó írásaink