Gazdaság

Matolcsy György: Ugyanaz, mégis más

Az bizonyos, hogy Biden 1,9 billió dolláros élénkítő csomagja nem csupán a gazdasági fellendülést indítja be az Egyesült Államokban, de elegendő tűzerő megteremtését is biztosítja az előre nem látható jövőbeli eseményekkel szemben - írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a növekedés.hu oldalon egy, a Financial Times-ban megjelent cikkre reagálva (Gene Sperling, FT, 2021. február 9.).

Matolcsy György: Ugyanaz, mégis más
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

A jegybankelnök emlékeztetett, legutóbb az Egyesült Államok 10 hónap leforgása alatt nagyszerűen kezelte a kialakuló pénzügyi válságot. 2008-ban kiélezett volt a helyzet egyrészt a washingtoni őrségváltás, másrészt az új, feltörekvő pénzügyi hatalom, az eurozóna elleni támadás miatt.

Ezúttal is hasonló a helyzet, ám mégis más. A koronavírus járvány hatására Washingtonban őrségváltás volt, és a hatalmas, élénkülést pénzelő kincsesládák már a Kínával folyó hadviselés finanszírozására koncentrálnak - írja.

Most azonban évtizedek telhetnek el, mire befejeződik a háborúskodás épp úgy, mint Európában az 1630-as és az 1650-es évek közötti időszakban. Így számos további „élénkítő” csomag következhet - zárja sorait Matolcsy György.

Matolcsy György válasza a „Biden's 1.9tn plan is necessary as economic recovery insurance” (Biden 1,9 billió dolláros gazdaságélénkítő csomagjára szükség van a gazdasági fellendülés biztosítékaként) című cikkre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom