Gazdaság

Az átoltottság gazdasági növekedést hoz

Hazánk továbbra is Európa egyik legvonzóbb befektetési célpontja marad a csökkenő adók, a támogató üzleti környezet, a munkaerő és a magas fokú biztonság eredményeként

A koronavírus-járvány átmenetileg megakasztotta Magyarország dinamikus fejlődését, de a gazdaságvédelmi intézkedéseknek és az ország ellenálló képességének köszönhetően az utolsó negyedévben már növekedni tudott a magyar gazdaság.

Az átoltottság gazdasági növekedést hoz
A tavalyi utolsó negyedévben már bővülni tudott a magyar gazdaság
Fotó: MH

A beruházások és fejlesztések ösztönzése áll a kormány gazdaság-újraindítási akciótervének középpontjában – jelentette ki tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén. Kiemelte, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legvonzóbb befektetési célpontja marad a csökkenő adók, a támogató üzleti környezet, a jól képzett munkaerő és a magas fokú biztonság eredményeként.

A koronavírus-járvány átmenetileg megakasztotta Magyarország dinamikus fejlődését, de a gazdaságvédelmi intézkedéseknek és az ország ellenálló képességének köszönhetően az utolsó negyedévben már növekedni tudott a magyar gazdaság – tájékoztatott a tárcavezető. Mint fogalmazott: a tavalyi negyedik negyedéves bruttóhazaitermék-mutató szerint az Európai Unió 27 tagállama közül az ötödik legjobb eredményt értük el. Köszönhető ez az elmúlt tíz év következetes gazdaságpolitikájának, illetve annak, hogy a költségvetés jelentős forrásokkal támogatja a gazdasági élet szereplőit – tette hozzá a miniszter.

Hangsúlyozta: a járvány ellenére 2020 eleje óta 2500 milliárd forintnyi beruházást jelentettek be Magyarországon. A hazai gazdaság jó állapotát jelzi az is, hogy a hitelminősítők a válság ellenére is befektetésre ajánlják Magyarországon.
A pozitív üzleti környezetet jellemezve Varga Mihály elmondta, hogy uniós összevetésben Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó mértéke, és az adócsökkentés a gazdasági visszaesés időszakában is folytatódott.

A fényt már látjuk, de nem tudjuk pontosan, hogy milyen hosszú az alagút – jellemezte a koronavírus-járvány okozta helyzetből való kilábalást Varga Mihály. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az újraindításhoz megfelelő szintű átoltottságot kell elérni, ezért a vakcina- és védőeszköz-beszerzésnek a jövőben sem lesz költségvetési akadálya. Mint mondta, a nagyarányú átoltottság nyomán a második negyedévben két számjegyű bővüléssel térhet vissza a növekedés, ami az eddigi legmagasabb ütemű bővülés lehet a magyar gazdaságban.

Kapcsolódó írásaink