Gazdaság

Csökken a munkavállalók kiszolgáltatottsága

Megújul a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszere, a bejelentés nélkül foglalkoztatókkal szemben márciustól hatékonyabban léphet fel a hatóság.

Idén tavasztól a szabályszegésen ért munkaadók kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a mindenkori minimálbér mértékéig. A jogszabályváltozások alapján a jövőben a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket.

Az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, amivel több társadalombiztosítási ellátásra is jogosulttá válnak, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a kormány 25 év után újítja meg a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszerét. Közölte: március elsejétől hatályos törvénymódosítás számolhatja fel a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvénymódosítást az ITM javaslata alapján tavaly fogadta el az Országgyűlés. Az új rendelkezés megszüntetheti a jogszerűen foglalkoztató vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó, tisztességtelen előnyöket.

A március elsejével életbe lépő előírás a versenytorzító hatások kiküszöbölése mellett fehéríti is a gazdaságot.

Kapcsolódó írásaink

Áll a bál Katalóniában

ĀKörülbelül száz embert tartóztattak le az elmúlt héten a Pablo Hasél függetlenségpárti,baloldali rapper őrizetbe vétele miatt kirobbant tüntetések során