Gazdaság

Marad most is az alapkamat

Hétindító. Csütörtökön jelennek meg a decemberi bérek, pénteken a januári foglalkoztatás–munkanélküliség adatai

A Pénzügyminisztérium (PM) a héten számol be részletesen arról, hogy mitől lett többlet a januári államháztartásban.

A hét legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamat-meghatározó ülése lesz, de a héten ismerteti a PM az államháztartás központi alrendszerének január végi, részletes pénzforgalmi adatait is. A mai nap a februári üzleti és fogyasztói konjunktúratindexet ismerteti a GKI Gazdaságkutató Zrt. A januári mínusz 16,3 ponthoz képest februárban 17,6 pontra romlott az index.

A keddi kamatdöntő ülésen nem várható az alapkamat változása, és marad az egyhetes betéti és hitelkamat is – közölte lapunkkal Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Szerdán a lakásépítések, építési engedélyek tavalyi negyedik negyedévi és éves adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szintén szerdán adja ki a PM a részletes tájékoztatóját az államháztartás 2021. január végi helyzetéről.

Az előzetes adatok szerint az év első hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 198,8 milliárd forintos többlettel zárt. Csütörtökön a bruttó bérek tavaly decemberi statisztikája jelenik meg. Pénteken közli a KSH a foglalkoztatottság–munkanélküliség januári adatait. A foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,5 millió volt tavaly decemberben, 4 ezerrel több, mint az előző hónapban és 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Németh Dávid szerint elképzelhető, hogy januárban a szezonalitás miatt 0,1 százalékkal emelkedett a munkanélküliségi ráta.

Nemzetközi szinten a ma megjelenő német üzleti hangulatindex lehet leginkább érdemleges az ifo gazdaságkutató intézet közlésében. Itt nem várható markáns javulás. Az eurózónából csütörtökön várható februári bizalmi index. Az Amerikai Egyesült Államokban szerdán jelennek meg a januári új ingatlanok eladását mutató beszámolók: tavaly decemberben 842 ezer volt az eladott lakás, ami havi alapon 1,6 százalékos növekedés volt, és ez a lendület kitarthatott januárban is.

Kapcsolódó írásaink

Tavaly év végén is erősödhetett az ipar

ĀHétindító. Az Amerikai Egyesült Államokban a derülátást az okozhatja, hogy közelségbe került az 1900 milliárd dolláros ösztönzőcsomag, amely lendületbe hozza a gazdaságot